Komkommerteler Jan Hendrickx in Breda is al een aantal jaren bezig de weerbaarheid van zijn gewas te verbeteren. “Je ziet duidelijk een andere wortelgroei: er ontstaat een heel fijn netwerk van wortels en de ziektedruk is lager.” Nu het pakket aan chemische middelen afneemt, zoekt hij naar manieren om het gewas te versterken – zodat het ziekten en plagen beter aankan – en tegelijkertijd de productie op peil te houden.
Dat vergt een omslag in het denken, geeft hij aan: “Bij chemie heb je binnen een paar dagen resultaat, bij bodemverbeteraars moet je het op de langere termijn bekijken. Ik heb er wel een goed gevoel bij; we zijn op de goede weg.” Hij heeft Biobacil Plus uitgeprobeerd en gebruikt nu Biovin.
Perliet
Hendrickx teelt in perliet, drie teelten per jaar. Inmiddels gebruikt hij al acht jaar hetzelfde perliet. “Het is een duurzamer en goedkoper substraat waarvan de structuur ook na jaren op peil blijft. De water/zuurstofverhouding blijft goed”, zegt hij.
Substraat stomen
Perliet heeft de naam nogal generatief uit te werken. In het eerste jaar was dat zeker zo, merkte de teler. Hij moest er bij de teelt rekening mee houden. Maar naarmate er meer organisch materiaal in zit, vanwege de achterblijvende wortels, ebt dat effect weg. Hendrickx stoomt het substraat elk jaar.
Uitproberen
“Voor het bodemleven is substraat best lastig; het is niet meteen het optimale milieu”, aldus Hendrickx. “We zijn al een aantal jaren bezig met de verbetering daarvan. Sommige middelen werken wel, bij andere zie je geen effect. Momenteel gebruiken we Biovin. Ik heb wel het gevoel dat het positief uitpakt, maar we moeten nog aankijken hoe het zich verder ontwikkelt.”
Zoektocht
Hendrickx: “We zien in elk geval dat de planten weerbaarder zijn tegen schimmels, zowel bovengrondse als ondergrondse. Je wilt graag snel vooruit op dit vlak maar het is vaak onduidelijk welke vervolgstappen je moet nemen. Het blijft nog een zoektocht hoe je het bodemleven het beste verbetert”.
Biologisch evenwicht
Door het stomen krijgt het bodemleven elk jaar een klap, zowel de schadelijke organismen als de nuttige. Ideaal is om een biologisch evenwicht te bereiken. “Maar het zal nog wel een hele tijd duren voordat stomen niet meer nodig is, als het al zover komt”, besluit hij.
Tekst: Tijs Kierkels.