Mijn moeder vertelde me onlangs dat je lichaam jou tot je veertigste verzorgt, maar dat jij daarna voor je lichaam moet zorgen. Daarom ben ik sinds kort druk in de weer met mijn eigen vitaliteit. Twee keer in de week naar de sportschool, daarnaast nog tafeltennissen en goed letten op mijn voeding. Om dit te ondersteunen heb ik vorig jaar mijn DNA opgestuurd voor analyse op de gebieden sport en voeding. Met smart zit ik te wachten op de uitslag.

Ik hoop dat het voldoende informatie biedt om de juiste voeding in een gezonde verhouding als advies te krijgen, waarmee ik een basis kan leggen om mijn eigen vitaliteit goed te ondersteunen. Ik verwacht dat op termijn iedere persoon op basis van zijn DNA, bloedwaarden en ontlasting iedere dag een voorstel kan krijgen met de juiste voeding en middelen om in balans te blijven. Wenselijk of niet, de techniek kan ons helpen naar een vitaler ‘zijn’.

Waar we goed moeten zijn voor onszelf, moeten we natuurlijk ook goed zijn voor onze producten. In de tuinbouw zijn we ook al jaren bezig met de vitaliteit van onze planten. Er worden vele analyses verricht op grondmonsters en bladsamples, die iets moeten zeggen over de vitaliteit. Ook zijn we continu in ontwikkeling met biologische bestrijding, plantverbeteraars en/of wortelstimulanten.
Ik ben een groot voorstander van deze ontwikkelingen. Waar ik tegen ben zijn de enorm groeiende uitgaven die ermee gepaard gaan, terwijl de uitkomst van de inzet ervan steeds onzekerder wordt.

Een van de problemen is de onduidelijkheid wat er op het uitgangsmateriaal is gebruikt voorafgaand aan levering naar de teler. Al vaker heb ik gepleit voor een standaard plantenpaspoort dat wordt meegeleverd met de jonge planten, met daarop het middelengebruik, zodat wij daarop kunnen voortborduren. Gelukkig zijn we met een veredelaar al goed in gesprek hierover. De standaard moet worden dat we weten wat we krijgen, wanneer we het krijgen en wat erop is gespoten. Het liefste nog aangevuld met een voorstel welke voeding en middelen het beste gebruikt kunnen worden in de eerste weken van de vervolgteelt. Vanuit die basis kunnen wij verder bouwen om naar onze klanten te verantwoorden wat wij erop hebben gespoten en de consument helpen om langer en meer te genieten van onze planten.

Dieter Baas
Perkplantenteler in Ens

Gerelateerd