Nu de tweede teelt in de Winterlichtkas op het IDC in Bleiswijk ten einde loopt wordt het tijd de balans op te maken. De kas kenmerkt zich door een hele hoge lichtdoorlatendheid.

Niet alleen in de winter maar ook in deze donkere periode in de herfst moet dat een voordeel bieden. De meer dan 10% lichtwinst, die op de tekentafel al was berekend, blijken we ook daadwerkelijk te hebben gehaald. Dat betekent niet alleen dat alle partners in het project een topprestatie hebben geleverd, maar ook dat modellen als RAYPRO, die zijn gebruikt in het ontwerpproces, hun waarde hebben bewezen.

Gewastechnisch zijn er met de twee high-power teelten, ondanks de tripsproblemen in de eerste teelt, goede resultaten neergezet. Met nog enkele teeltweken te gaan staat de teller op 268 stuks komkommers met een gemiddeld vruchtgewicht van 407 gram. Dat brengt de totale productie al op een ruime 109 kg/m2. Energetisch kunnen we ook tevreden zijn. Met deze kas van enkel glas met twee hoog transparante schermen en een ontvochtigingsunit met warmteterugwinning, is tussen eind december en medio november nog geen 20 m3/m2 gas verbruikt. Daardoor hebben we wel ongeveer 13 kg CO2 moeten inkopen.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd