In de tomatenteelt zijn de komende periode diverse aandachtspunten van belang. Zo zijn er verschillende aspecten die een rol spelen om de plant voldoende generatief te zetten. Maak, om de plant voldoende te kunnen sturen, voldoende dag en nacht verschil (DIF).

De telers met een vast folie kunnen de voornacht gebruiken om vocht af te voeren door hier boven te luchten. Waarschuwing is wel niet teveel te luchten, anders moet het plastic weer worden vastgezet. Als dit niet meer het gewenste resultaat oplevert moeten er toch gaten in het folie worden gemaakt.

Intering

Goede ervaringen zijn opgedaan door met een accuboor gaten te boren met een opzetstuk van 14 cm doorsnee. Starten met 1 à 2 gaten per vakmaat en dan één rij per kap. Dit kan eventueel na 5 tot 7 dagen worden herhaald in een andere rij, maar niet in de rij met de ventilatoren. Na het op de mat gaan moet watergeven zorgvuldig gebeuren. Advies is 1 à 2% intering per dag aan te houden. Is dit meer dan kan dit in de avond worden bijgevuld. De dagbeurt blijft wel nodig bij dagen van meer dan 200 Joules.

Buistemperatuur

Telers zonder vaste folie kunnen wel makkelijker de dagbeurt blijven geven. Het is raadzaam dat overdag, na de watergiftbeurt, de buistemperatuur wel iets hoger wordt. Zorg dat de plant altijd voldoende op kleur staat aan het einde van de dag.

Tekst: Frans van Meurs Consultancy