Op 10 december vond onder grote belangstelling het IDC Robotica event plaats bij Demokwekerij Westland. Interessante sprekers, workshops en vele discussies tussen kwekers, onderzoekers en leveranciers, waaronder enkele start-ups, zetten de toon. Verschillende robottoepassingen en drones werden er gedemonstreerd, al is het nog wachten op een echte doorbraak in de tuinbouw.

Het Innovation & Demo Centre (IDC) Robotica houdt eind dit jaar op te bestaan, maar een nieuw platform voor robotica is al in oprichting. Met het platform wil Demokwekerij Westland kwekers en toeleveranciers dichter bij elkaar brengen en de ontwikkeling van robotica en automatisering bevorderen. De financiering daarvan is nog niet rond, maar de onderhandelingen met verschillende partijen lopen, aldus woordvoerder Roy Wubben van Demokwekerij.

Het IDC Robotica heeft in de afgelopen twee jaar veertien projecten gedraaid, waaronder een robottoepassing voor het sorteren van aubergines, het automatisch opbinden van Ficus-planten en het met 3D camera’s oppotten van Yucca-stammen. De resultaten van deze projecten kwamen tijdens de workshops aan bod. Ook was er aandacht voor onder meer drones, lasertechnologie, röntgentechnologie en PicknPack, de volautomatische tomateninpaklijn van Wageningen UR. Aan het IDC Robotica werken naast Demokwekerij ook TNO en TU Delft mee.

TU Delft robotica hotspot

Volgens Martijn Wisse, professor BioRobotics wil TU Delft de robotica hotspot van de wereld worden. “Er werken momenteel 150 tot 160 onderzoekers aan biorobotics in verschillende labs. Ook zijn er al verschillende startups uit ontstaan, waaronder Delft Robotics en Lacquey.” In zijn presentatie ging Wisse onder meer in op 3D vision, lerende systemen, pad planning, handling, quality control en track & trace. Hij zei dat deze nieuwe technologieën er allemaal aankomen, maar de kunst zit in een goede systeemintegratie. Hij adviseerde het aandachtige gehoor goed na te denken over de verdeling tussen mens en machine en per handeling te kijken naar de meerwaarde van een apparaat.

Smart food voor megacities

Tjerk Gorter van Field Lab ‘Smartfood’ meldde dat er voor de Nederlandse tuinbouw grote kansen liggen in het buitenland. “In 2050 zijn er wereldwijd 9 tot 11 miljard inwoners in 400 tot 600 megacities met elk evenveel of meer inwoners dan in heel Nederland. In die toekomst draait het om voldoende, veilig, gezond, betaalbaar en duurzaam voedsel. Hygiëne wordt een enorm belangrijke factor. Processing van geoogste groenten gaat plaatsvinden onder 4 graden Celsius. Dit kan niet met mensen, dat moet worden geautomatiseerd. Er wordt nu geïnvesteerd in ‘clean rooms’ in het verre oosten door grote partijen uit de ict en automatisering. We worden – nog – niet gezien als dé food-partner voor het voeden van mega-cities. Er is daarom een krachtenbundeling nodig om te kunnen concurreren tegen deze nieuwe toetreders”, aldus Gorter. Field Lab ‘Smartfood’ wil met Nederlandse bedrijven ketens vormen – van ‘seed to eat’ – die deze kansen willen oppakken.

Tekst/foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd