De generalistische roofmijt Amblydromalus limonicus is een veelgebruikte roofmijt in de aardbeienteelt. Limonicus is ook actief bij koelere teelten en bestrijdt zowel trips als wittevlieg. Helaas spelen te lage temperaturen een goede vestiging soms parten en ontbreekt er een eenduidige bijvoerstrategie.  

Bijvoeren kan de vestiging van limonicus in het gewas sterk verbeteren. Daarom zijn binnen het project Herontwerp Aardbeiteeltsysteem 2030 van Wageningen University & Research verschillende bijvoerstrategieën getest. De proef vond plaats in de winter van 2022 tijdens de opkweek van aardbeiplantjes uit zaad op steenwol bij een gemiddelde temperatuur van 15,5ºC en RV 67%.

Vestiging van limonicus in het gewas

Als bijvoerstrategie zijn high quality Artemia (HQ Artemia), Typha pollen en de voermijten Thyreophagus entomophagous en Carpoglyphus lactis getest. Het voeren gebeurde wekelijks, doseringen volgens commercieel advies. Zij zorgden voor de beste vestiging van limonicus in het gewas. Bijkomend voordeel van HQ Artemia is dat het ook een goede alternatieve voedselbron is voor Orius. Financier van het onderzoek is het Ministerie van LNV.

Tekst: Hessel van der Heide