De ondernemerspeiling Kennis in je Kas van LTO Glaskracht Nederland loopt tot 19 mei. Ondernemers in de glastuinbouw kunnen daarin hun mening geven over de voortgang en financiering van de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. Teler André Kaashoek (De Tuindershoek) zit namens de landelijke commissie Paprika in de ondernemersgroep van Kas als Energiebron. Vergeleken met de totale productiewaarde van de glastuinbouw vindt hij een goed onderzoeksbudget via collectieve financiering een relatief klein bedrag.

“Collectief onderzoek is heel erg betaalbaar. Als eenling kun je dat onmogelijk zelf doen. Als ik zie welke bedragen er door grote bedrijven in andere sectoren worden uitgegeven aan R&D, dan hobbelt de tuinbouw daar wel heel erg achteraan. Het totale budget dat nu nodig is om het strategisch onderzoek overeind te houden is uiteindelijk maar een fractie van de omzet van een tuinbouwbedrijf. Daarbij kunnen we in proeven over grenzen gaan die je als ondernemer niet op je bedrijf kan en mag toelaten.”

Spin-off van Het Nieuwe Telen

Als voorbeeld noemt Kaashoek de spin-off van Het Nieuwe Telen. “Niet alleen worden we ons meer bewust van energiebesparing, honderden mensen hebben veel opgestoken van de cursussen. De proeven die nu lopen zijn hét middel om nieuwe technieken toe te passen.”
Dat telers collectief voor onderzoek moeten betalen staat voor hem vast. “Als je gaat innen op vrijwillige basis, dan zullen er altijd bedrijven zijn die niet meedoen. Je kunt er op wachten dat het scheve gezichten geeft. Blijven we langer treuzelen, dan komen we op achterstand. Dan moeten we over zes jaar concluderen dat we opnieuw moeten beginnen met nieuwe onderzoeksprogramma’s. Dat we daardoor als sector schade oplopen staat voor mij als een paal boven water.”

Laat je stem horen

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland roept alle ondernemers op hun stem te laten horen middels de ondernemerspeiling, omdat de uitslag bepalend is voor de toekomstige koers van de sector met de programma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid.
Meer informatie over de peiling is te vinden op de website Kennis in je Kas. Het complete interview met André Kaashoek en collega-ondernemers, dat is verschenen in Onder Glas januari 2017 is hier na te lezen.

Tekst: Roger Abbenhuis, beeld: Mario Bentvelsen