De Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor algemene sectorpromotie voor potplanten is op een sof uitgelopen. Telers zijn voor, handel is tegen, al omschrijven ze het weer op zijn ‘handels’; ze zijn tegen de vorm AVV en niet tegen sectorpromotie. Argumenten als dat sommigen meer gaan betalen of dat niet in alle landen in de wereld promotie wordt gedaan.

Wat een onzin weer. Dit geldt ook voor de telers. Het is de aloude reflex van een stel olifanten. Sectorpromotie doe je met elkaar. Die verre landen waar ze zo efficiënt onze planten naartoe kunnen brengen? Hoe denken ze dat nog te kunnen als er nauwelijks nog telers zijn met niche producten of als de bulkstromen naar de grote landen worden uitgedund.

De uitslag deed me denken aan mijn tripje in Tanzania afgelopen februari. Na de Kilimanjaro-klim ben ik op safari geweest en heb daar ook de olifanten in kuddes gezien. Met veel bewondering heb ik ze mogen aanschouwen en ik durf wel te stellen dat ze lomp door het landschap banjeren, weinig rekening houdend met obstakels en de dieren om hen heen. Toch is dit gedrag belangrijk voor de biodiversiteit want het geeft de bossen openheid, waardoor er meer groeit ten gunste van de biodiversiteit. Ook verspreiden ze de zaden van bomen en houden zo het bos in stand.

In iedere sector zijn er olifanten, ook in de tuinbouw. Deze bedrijven zetten honderden miljoenen tot miljarden om en knijpen daar hun percentage tussenuit. Zijn sterk op de eigen groep gericht, maar hebben absoluut hun waarde. Om hen heen bloeit er een heel ecosysteem. De telers zijn in dit ecosysteem misschien wel het bos en de vegetatie, maar daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Sectorpromotie kan zorgen voor voldoende voeding. Het maakt de koek groter. Zonder wordt het snel kaal en onleefbaar en moeten de olifanten verder trekken of hongerlijden. Het belang voor de olifanten is natuurlijk enorm. Feit is dat we zonder algemene sectorpromotie minder kansen hebben op een groot leefbaar en gezond ecosysteem. Het op het randje laten bungelen van het voortbestaan van Bloemenbureau Holland om er een betere deal uit te slepen is een typische handelsreflex. Maar ik denk dat ze zichzelf in de voet schieten als ze vast blijven houden aan deze uitkomst en zich daarmee diskwalificeren als serieuze en betrouwbare ketenpartner voor de toekomst.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens