Na drie maanden met donker weer en veel regen, is het alsof het licht weer is aangegaan. Het is nu lekker lichtvriezend weer, met veel zon en windstil. Ideaal groeiweer dus. De planten groeien weer ‘vanzelf’, zelfs in de belichte kassen is de reactie van het gewas zichtbaar.

Tijd voor een ouderwets advies. Het groeitempo van de planten gaat omhoog, de planten zie je groeien en hebben daarbij volop water en voeding nodig. Dus geef ze wat ze nodig hebben.
Twijfel over EC verlagen of verhogen, twijfel over meer of minder stikstof, twijfel over allerlei stimulanten; het is weer voorbij. Geef de planten voldoende water en geef ze voldoende EC en realiseer een goed percentage drainwater. De wortelmedia worden weer op orde gebracht, de balans komt zomaar weer terug. Haal de grotere aanpassingen uit de recepten weg, die zijn nu niet meer nodig.

Opletten

Het is wel zaak op een paar zaken te letten:
– Opletten op de juiste K/Ca verhouding. Bij de siergewassen gaat de bloemontwikkeling hard en bij de vruchtgroente komt de vruchtzetting op een hoogtepunt. De K-behoefte van het gewas is groot en is nodig om voldoende groei te realiseren. Doe de aanpassingen tijdig, omdat anders het wortelmilieu is leeggegeten. Het is een kunst om dat goed te doen, zonder dat de Ca-voorziening in gevaar komt, maar het kan goed.
– Opletten op pH-verhoging. Die zet zich zomaar versterkt in met dit weer. Houd het in de gaten. Een beetje NH4 mag best in deze tijd. Het komt de opname van spoorelementen ten goede en ook de kleur op het gewas.
En nu maar hopen dat we weer eens kunnen schaatsen!

Tekst: Geerten van der Lugt, Adviseur gewas, water en plantvoeding.

Gerelateerd