Tuinbouwbedrijven mogen voor CO2-dosering geen lucht aanzuigen uit een ruimte waar de rookgasreiniger van de WKK staat. Zij zijn hiervoor aangewezen op buitenlucht. Afhankelijk van de inlaat- en kleppositie op de ventilator kan dat tot vervelende omwegen leiden.

De verplichting om buitenlucht aan te zuigen is jaren geleden ingesteld door verzekeraars. Directe aanleiding was een incident waarbij ureumdamp was vrijgekomen uit een defecte rookgasreiniger. De damp werd vervolgens door de ventilator van de CO2-set aangezogen en via de doseerinstallatie naar de kas gevoerd. Dit leidde tot grote schade in de teelt.

Kortste route naar buiten

“Bedrijven met rookgasreinigers moesten hun installaties toen aanpassen”, vertelt verkoopleider Joek van der Zeeuw van Van Dijk Heating. Dat vergde soms kunst en vliegwerk, want ketelhuizen zijn niet altijd ruim bemeten en je wilt als het even kan de kortste route naar buiten realiseren. Om vervelende omwegen bij nieuw te bouwen installaties te voorkomen, biedt zijn bedrijf nu een extra optie voor de inlaatpositie en de bijbehorende klepstand op de CO2-set.
“Voorheen, toen je nog lucht uit het ketelhuis mocht aanzuigen, was daar geen behoefte aan”, zegt hij. “Voor nieuwe projecten waar in dezelfde ruimte een rookgasreiniger en doseerunit moeten komen, kunnen ontwerpers nu direct de meest efficiënte aanzuigroute realiseren.”

Bespaart ruimte en geld

Om telers en installateurs meer keuzevrijheid te bieden in de lay-out van doseerinstallaties, heeft het bedrijf het aantal mogelijke klepstanden op de grotere CO2-sets uitgebreid van twee naar drie.
Wanneer er twee (of meer) CO2-units naast elkaar staan, wat op grotere bedrijven geen uitzondering is, kunnen zij hierdoor ook eenvoudiger één aanzuigroute delen. Volgens Van der Zeeuw biedt de extra optie mogelijkheden om zowel geld als ruimte te besparen.
Volgens de verkoopleider wordt de eerste CO2-set nieuwe stijl binnenkort geïnstalleerd bij een klant in Nederland. Omdat buitenluchtaanzuiging alleen verplicht is in situaties wanneer in dezelfde ruimte ook een rookgasreiniger staat, blijft de vertrouwde vlinderklep zonder buitenluchtaansluiting verkrijgbaar voor de gehele range.

Tekst: Jan van Staalduinen