Bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande ligt het foliescherm er nu al vier maanden in en dat bevalt prima. Stevig luchten bij zonnig weer en gaten in het foliescherm houden het klimaat voor het paprikagewas aangenaam. Zo kunnen we voorlopig voldoende vocht afvoeren, zegt mede-eigenaar Pieter Boekestijn. “Het levert nog steeds geld op en pakt ook niet nadelig uit. En het weer werkt de komende week mee, dat is geluk twee.”

Voor de komende week staat kouder weer op het programma, zeker in de nacht, constateert Boekestijn tevreden: “We hebben het weer tot nu toe mee gehad, met een relatief zachte winter en veel zon in maart. We hebben daardoor aardig wat gas kunnen besparen. De verwachting ziet er ook goed uit. Als we hogere nachttemperaturen zouden krijgen met overdag 18 graden, hadden we een andere situatie gehad. Maar nu laten we het foliescherm voorlopig nog even dicht liggen.”

Foliescherm

De (onbelichte) paprikaplanten – snackpaprika’s, pepers en allerlei specialties van Westland Peppers – zijn vorig jaar van eind november tot begin december geplant. Sindsdien ligt het foliescherm erin. De kosten daarvan bedragen circa 30 cent per m², plus wat arbeid om het in te brengen. Boekestijn: “Dat doen we altijd zelf, met behulp van een intrekmachine gaat dat vrij snel. De kosten van het intrekken vallen daardoor eigenlijk best mee.”
Hoeveel gas er tot nu toe bespaard is durft de teler niet te zeggen. Maar 3 m³ per m² zit aardig in de richting, denkt hij. “Ik zat jaren terug in een excursiegroep met een teler die zijn scherm altijd lang dicht liet liggen, zo’n vier maanden. Mij viel op dat die jongen altijd een heel scherp gasverbruik had. Toen, vijf tot tien jaar geleden, leverde dat niet zoveel extra besparing op. Nu wel natuurlijk. Wij laten het foliescherm er ook altijd lang in liggen, maar dit jaar is het extreem.”

Vast scherm

Over de energieprijzen maakt Boekestijn zich voor de korte termijn nog niet veel zorgen. “We zijn conservatief wat betreft gasinkoop en hebben het voor een lange termijn vastgelegd.” Wel denkt hij – als het foliescherm eenmaal is verwijderd – zijn vaste scherm wellicht wat vaker of intensiever te gebruiken, maar investeren in een tweede scherm zit er voorlopig niet in: “Het is nu niet de tijd ernaar om veel te gaan investeren. Ik denk dat je goed op je tellen moet passen, zoals iedereen nu doet.”

Verticaal ventilatiesysteem

Hij kijkt wel met interesse naar een verticaal ventilatiesysteem. “Er zijn nog niet veel paprikatelers die dat hebben, wij kennen er maar één. Wij zijn van plan om die teler binnenkort te bezoeken om te horen wat zijn ervaringen daarmee zijn. Je hoeft dan niet meer met je vaste scherm te kieren, je kunt met die ventilatoren automatisch vocht afvoeren. Een hele interessante ontwikkeling natuurlijk.”
Het bedrijf is ook bezig met geothermie, vervolgt hij: “Wij hebben ons ingeschreven op een aardwarmteproject. Dat is wel subsidieafhankelijk en maakt het niet echt goedkoper. Daar kun je de basislast mee invullen, maar voor de wintermaanden heb je nog steeds gas nodig. Dat maakt het ook lastig en ingewikkeld. Maar ik voorzie dat wij voorlopig geen goedkoop gas meer zullen krijgen. Er zijn wat dat betreft geen heilige huisjes meer: alles waarmee je gas kunt besparen daar zal je nu naar moeten kijken. Links- of rechtsom zullen we die energiebesparing moeten realiseren.”

Tekst: Mario Bentvelsen