Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een perceel van 70 hectare gekocht op bedrijventerrein Agriport naast de A7. Het techbedrijf wil de grond op termijn kunnen inzetten om een datacenter te huisvesten, maar een definitieve beslissing is hier nog niet over genomen. “We willen de zekerheid hebben dat we snel kunnen uitbreiden met onze datacenters als klanten daarom vragen”, licht woordvoerder Mark Jansen toe.

De locatie van het toekomstige datacenter ligt op steenworp afstand van de A7. Alphabet heeft al een vergunning aangevraagd om 24 van de 70 hectare te mogen bebouwen, wat neerkomt op een complex van 520 meter bij 50 meter. Het is nog onduidelijk of de omliggende tuinbouwbedrijven kunnen profiteren van de restwarmte die het datacenter zal produceren.

Impuls regionale economie

Op het Agriport-terrein staat al een datacenter van het Amerikaanse Microsoft. Een vestiging van een tweede datacenter op het bedrijventerrein zou een flinke impuls opleveren voor de regionale economie. De gemeente staat daarom positief tegenover de aangevraagde bouwvergunning van Alphabet. Wanneer de gemeente toestemming geeft om het complex te bouwen, kan de bouw in oktober beginnen.

Extra werkgelegenheid

De eerste fase van het bouwproject vergt een geschatte investering van maar liefst 1 miljard euro. Een deel van dit bedrag gaat naar de aanschaf van de servers, maar er gaat ook veel geld zitten in de bouw van het complex, de aanleg van parkeerterreinen, lucht- en klimaatbeheersing en de beveiliging van het datacenter. De bouw van het datacenter levert naar verwachting duizend banen op en de ingebruikname van het pand zorgt voor enkele honderden arbeidsplaatsen.

Uitbreiding datacenteractiviteiten

Alphabets aankoop van de grond op Agriport staat niet op zichzelf. Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar diensten van Google, Gmail en Youtube, breidt het moederbedrijf van Google haar datacenteractiviteiten in heel Europa uit. Het bedrijf kocht eerder al percelen in Denemarken, Zweden en Luxemburg. De organisatie investeert daarnaast grofweg 250 miljoen euro in de bouw van een derde datacenter in Saint-Ghislain, België. Google investeert daarnaast nog eens 500 miljoen euro in haar bestaande datacenter in de Eemshaven in Groningen.

Bron: Het Financieele Dagblad. Foto: Jack Kranenburg.

Gerelateerd