GrowX heeft op 1 november officieel de eerste ‘hightech verticale boerderij’ van Amsterdam geopend. In een ‘voedselflat’ teelt het bedrijf verschillende soorten groenten in een bedrijfspand op bedrijventerrein Amstel III. Amsterdam stimuleert deze initiatieven van stadslandbouw, met als doel om verse producten dichtbij de afnemers te brengen.

Het streven van de gemeente Amsterdam en GrowX is om in 2025 half Amsterdam verticaal geteelde groenten te kunnen aanbieden. De stad wil hiermee mondiaal koploper worden. De verticale ‘boerderij’ van GrowX is op dit moment zo’n 250 m2 groot.

Uitbreiden naar 2000 vierkante meter

Met de huidige oogst bevoorraadt het bedrijf een aantal topchefs en restaurants. “Maar we streven ernaar om onze vertical farm uit te breiden naar 2.000 m2, waarmee we in 2025 aan de helft van Amsterdam duurzaam geteelde groenten via vertical farming kunnen leveren”, vertelt Michel Visser van GrowX.

Tekort aan verse groenten

Volgens Visser kan het voedseltekort in de toekomst grote vormen aannemen. Juist omdat de bevolking groeit en steden groeien. Volgens GrowX is het dus belangrijk om niet afhankelijk te worden van import van verse groenten, wat ook nog eens meer transportbewegingen, brandstofkosten en extra CO2-uitstoot met zich meebrengt. Ook kun je groenten die veel transportkilometers moeten afleggen niet echt vers noemen, zegt Visser.

Oogst kan niet mislukken

“Vertical farming vindt plaats in de stad, dus minder reistijd voor de tomaat. Het telen op een verticale boerderij vindt plaats in een hightech gesloten systeem. Daar kun je de ideale omstandigheden creëren dus kan de oogst niet meer mislukken. En klimaatcontrole maakt ook het gebruik van pesticiden overbodig. Wassen en naspoelen wordt dan overbodig. Daardoor bespaart vertical farming ook veel water”, zegt Visser.

Hoge ambities

Omdat het voedsel in lagen boven elkaar wordt geteeld, wordt de ruimte in de stad ook nog eens optimaal benut. Win, win en nog eens win, vinden de initiatiefnemers. Nederland wordt door hen koploper genoemd als het gaat om kennis en innovatie in landbouw. Amsterdam heeft de ambitie om de eerste stad ter wereld te worden waar vertical farming de halve stad gaat voeden. Start up GrowX is een initiatief van de Amerikaan John Apesos en scheikundig technoloog Jens Ruijg.

Bron: Amsterdam.nl. Foto: GrowX.

Gerelateerd