Op dit moment zijn er zoveel onderwerpen die op dit moment uitgelicht moeten worden dat ik haast geen keuze kan maken waarover ik zal schrijven. We zitten midden in een tijd waar urgente, actuele onderwerpen over elkaar heen buitelen en om aandacht schreeuwen.

Zal ik schrijven over de afwijzende houding van de vakbonden in het CAO-overleg van november, wat naar mijn mening toch wel op een schoffering lijkt van het bod van de werkgevers? Hebben ze misschien een dubbele politieke agenda met de oplaaiende discussie over het wettelijk minimumloon in het vooruitzicht? De uitleg van de afwijzing getuigt volgens mij niet van goed vakbondschap.

Of zal ik het hebben over de tweede coronagolf. Mij bekruipt steeds sterker het gevoel dat politici eerst een maatschappelijke carrière zouden moeten hebben, om te kunnen begrijpen dat heel veel mensen in Nederland bergen kunnen verzetten als je samen de schouders eronder zet en elkaar iets gunt. Hoe moeilijk kan het opzetten van massale testcapaciteit zijn als er een gezamenlijke wil is?

Of moet ik het hebben over Nederlandse tuinbouwtech-startups die de wereld zouden kunnen gaan veroveren met hun unieke toepassingen, zoals de ongediertebestrijding van PATS en de autonoom vliegende kiemtellers van Corvus, mits er voldoende funding komt om de scale up te financieren? Hoe behouden we deze Nederlandse technische pareltjes de aankomende decennia?

Maar eigenlijk wil ik ook wel vertellen hoe ontzettend trots ik ben dat ons concept in de finale van de Glazen Tulp Awards staat en grote kanshebber is om te winnen vanwege het unieke verhaal. Drie jaar geleden hebben we samen met Desch Design Studio een eigen productlijn ‘Urban Gardening’ bedacht. Inmiddels zijn we al meerdere jaren aan het testen en ontwikkelen dit concept samen met klanten door.
Puur geluk dat heel veel mensen door corona hun tuin herontdekken en dat wij met dit concept inspelen op de behoefte van gezelligheid, duurzaamheid en gemak. Maar uiteraard zijn de andere concepten ook heel sterk, dus we moeten nog even duimendraaien. Daarom wens ik iedere finalist veel succes toe en heb ik een deel van mijn onderwerpen toch nog ‘belicht’ in dit nummer.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens