Eind vorige week ontvingen wij het trieste bericht dat Aat Dijkshoorn op 10 februari is overleden. Hij was een bekende voor velen in de glastuinbouwsector. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en naasten.

Het Nieuwe Telen

Precies toen Het Nieuwe Telen op de tekentafel lag, startte Dijkshoorn zijn werk binnen het programma Kas als Energiebron. Sinds 2008 is hij met groot enthousiasme, een enorme drive en kennis van zaken de drijvende kracht geweest achter Het Nieuwe Telen. Uiteraard deed hij dat samen met anderen, maar hij heeft gezorgd dat de kennisontwikkeling en kennisuitwisseling over energiebesparing van de grond is gekomen. Het resulteerde niet alleen in tal van artikelen in Onder Glas, maar ook in een extra uitgave over de praktijkervaringen met Het Nieuwe Telen in oktober 2016. Deze extra uitgave werd uitgegeven ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het programma Kas als Energiebron.

7-stappenplan

Op de tuinbouwbeurs Horti Fair in 2009 werd de naam Het Nieuwe Telen voor het eerst geïntroduceerd. Een 7-stappenplan om tot energiezuinig gesloten telen te komen. Veel is sindsdien veranderd: de Horti Fair bestaat niet meer en dat geldt ook voor LTO Groeiservice, dat een belangrijke rol speelde bij het organiseren van de cursussen. Maar de naam Het Nieuwe Telen (HNT) is gebleven. “De inhoud is wel helemaal veranderd, maar desondanks is het nog even actueel”, vertelde Aat Dijkshoorn, in een uitgebreid interview in Onder Glas van november 2019.
De kennis van teelt en klimaat is in de afgelopen jaren in de hele sector naar een hoger niveau getild, dat is mede de verdienste van Dijkshoorn.