Zaadverbeteraar Incotec opent op 13 december een nieuw Innovatie Centrum in Enkhuizen. Vanuit dit Innovatie Centrum zullen medewerkers van Research & Development en Marketing & Sales nauw samenwerken aan innovaties in zaadbehandeling en –verbetering. Incotec verbetert en bewerkt zaden voor de voedingstuinbouw en akkerbouw en heeft vestigingen over de hele wereld.

Incotec is internationaal marktleider in zaadbehandeling en -verbetering, opgericht in 1968. Haar producten en diensten zijn gericht op het verbeteren van zaad door middel van coating, pillering, desinfectie, genetische analyse en kwaliteitscontroles voor telers en handelaren in de zaadindustrie. Incotec heeft haar hoofdvestiging in Enkhuizen en bezit productielocaties in vele landen, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië en China. Vorig jaar werd het bedrijf overgenomen door het Britse chemiebedrijf Croda. Het complex in Enkhuizen werd verbouwd en uitgebreid met een innovatiecentrum. Hierin is 3 miljoen euro geïnvesteerd. Doel is om de afdeling r&d daar bijeen te brengen. Bij Incotec zijn 70 werknemers dagelijks bezig met r&d.

Laboratoria en klimaatcellen

Het Innovatie Centrum huisvest chemische, biologische en analytische laboratoria voor onder meer moleculair en microbiologisch onderzoek en applicatielaboratoria voor de ontwikkeling van zaadcoatings. Naast een reeks klimaatcellen voor onder andere de priming van zaden en zaadopslag zijn er drie planten-opkweekcellen (phytotrons). Deze opkweekcellen hebben uniforme teeltomstandigheden voor licht (LED), temperatuur en luchtvochtigheid, waarmee zeer betrouwbare onderzoeksresultaten worden verkregen. Hierdoor kan het effect van zaadbehandelingen nauwkeurig worden gevolgd tot enkele maanden voorbij de kiemfase.

Bron/foto: Incotec.

Gerelateerd