In september werd een kleine handelsmissie georganiseerd naar Iran. Aangezien Sion daar een klant heeft en er tegelijkertijd een beurs was, vond ik het interessant om mee te gaan. Iran is een land met 80 miljoen inwoners, waarvan 10% echt rijk en ruim 50% hoge middenklasse. Deze mensen houden van kwaliteit en willen hier ook geld aan uitgeven. Het land bestaat uit meerdere klimaatzones met zeer grote verschillen in droogte, temperatuur en vocht. Door het hele land heen vindt grootschalige land- en tuinbouw plaats.

Beurs en handelsmissie waren in Teheran. Dit is duidelijk een droge klimaatzone met weinig begroeiing behalve de eigen aanplant in de stad. Het eerste wat opviel waren de moderne mensen. De mannen kleden zich als in het westen. De oudere generatie vrouwen loopt vaak wel zwart gesluierd, maar draagt geen burka. De jonge generatie loopt er van gewoon tot zeer hip bij met nog net een sluier half op het achterhoofd. Het wagenpark is goed onderhouden, maar wel wat verouderd waardoor Teheran in de top-5 staat van meest vervuilde steden.

Het betalingsverkeer is helaas nog niet goed geregeld. Dat kan volgens de Nederlandse ambassade ook nog wel een tijdje duren. Als dit eenmaal is geregeld en de importregels zijn versoepeld, dan kan Iran komende jaren een interessant exportland worden.
Wat positief verraste was de goede kwaliteit aan bloemen en planten op de groothandelsmarkten en de topkwaliteit van de arrangementen in de winkels. De bezochte teeltbedrijven varieerden van zeer oud (40 jaar) tot redelijk modern met alle benodigde installaties. De temperatuur in de kassen kan oplopen tot boven de 40°C, maar door de lage RV werken de pad&fan-systemen prima en kunnen telers de temperatuur tot wel 25°C verlagen.
De afzet is of in eigen beheer met eigen bloemenzaken of het wordt verkocht op de groothandelsmarkt. De import van plantmateriaal loopt nu via allerlei omwegen, soms via Turkije, Dubai of zelfs Thailand.

Op straat voelt het veilig met weinig politie of militairen op straat. De mensen waren zeer gastvrij. Uiteraard zijn er omgangsregels die wij niet kennen en dat maakt het land bijzonder. Al met al een zeer mooie reis die erom vraagt nog een keer terug te gaan en ook de andere klimaatzones en tuinbouwgebieden te leren kennen.

Eric Moor, phalaenopsisveredelaar