Een klein fragiel aandachtstrekkertje en daardoor beeldbepalend, zo omschrijft Teunis Versteeg van Kwekerij De Liesvelden uit Poederoijen de Lewisia.

Het vetplantje uit het verleden heeft z’n voorjaarsimago inmiddels van zich afgeschud en via het nieuwe type Elise er de uitstraling van volwassen zomerplant bijgekregen. Met als bijkomend voordeel dat oude, verdorde bloemen vanzelf worden vervangen door nieuwe knoppen.

Veel langer dan één seizoen redt het kamer-tuinplantje het echter niet. Om de winter te overleven moeten de bewaarcondities optimaal zijn. En dat is net wat teveel gevraagd voor een potplantje van rond de € 2,50 consumentenprijs. Versteeg produceert 80.000 lewisia’s op 2,2 ha glas. Het is dan ook niet de hoofdteelt, maar inmiddels wel een bijzonder bijproduct sinds Versteeg en zijn vrouw het bedrijf in de Bommelerwaard in 2014 van zijn ouders hebben overgenomen. Zo’n 70% van de productie vindt z’n weg via de bemiddeling op de veiling. De rest gaat rechtstreeks naar afnemers als tuincentra en bouwmarkten.

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto