Een jaar geleden maakte Nederland kennis met de Leafy Green Machine: een volledig voor vertical farming ingerichte zeecontainer van Amerikaanse origine. Inmiddels draaien er zeven LGM’s in drie Europese landen en is er een achtste onderweg naar Berlijn. “We hebben enkele technische verbeteringen doorgevoerd en de teeltresultaten zijn boven verwachting”, zegt Marinus Luiten van Horticoop.

De LGM is ontwikkeld door het bedrijf Freight Farms uit Boston. Het compacte teeltsysteem leent zich bij uitstek voor de (verticale) teelt van bladgewassen in een stedelijke omgeving. Geïnspireerd door het succes in Amerika én de groeiende belangstelling voor city farming in Europa, waagde Horticoop de stap om het concept op exclusieve basis te vermarkten in Europa.

Grote belangstelling

“We zijn nu een jaar verder en hebben zeven containers verkocht, inclusief training en begeleiding”, zegt Marinus Luiten, binnen Horticoop verantwoordelijk voor het Projectbureau. “De belangstelling is groot, maar slechts een zeer klein deel van de geïnteresseerden – minder dan één procent – gaat tot daadwerkelijke aanschaf over. Je praat per slot van rekening over een investering van bijna een ton. De teeltresultaten zijn echter dermate goed, dat wij er graag aan blijven trekken. We hebben zelfs drie commerciële en technische specialisten aangetrokken, die zich hier fulltime voor inzetten.”

Boven verwachting

De eerste container werd vorig jaar in november geïnstalleerd bij zorgcentrum Humanitas in Deventer. Nu staan er ook containers bij Groente Factory in Raalte, The New Farm in Den Haag en bij diverse retailers en cateraars in Parijs en Oslo.
Op basis van de ervaringen die student Patrick Stoffer in Deventer bij het zorgcentrum opdeed (en opdoet), is het concept op enkele punten verfijnd. De oorspronkelijke Zip Grow teeltgoten zijn vervangen door een lichter, beter hanteerbaar model en de ontvochtiger werd juist verzwaard om een stabieler klimaat te realiseren.
Luiten: “De container in Den Haag vormt nu onze eigen proefkeuken en daar ontvangen we wekelijks meer dan 100 geïnteresseerden uit binnen- en buitenland. De opbrengsten zijn boven verwachting. We oogsten 1.200 kroppen sla van 100 tot 125 gram per week in plaats van de verwachte 1.000 kroppen. En het energieverbruik valt iets lager uit dan begroot. Daarmee blijft de LGM een teeltconcept dat voor velen potentie heeft. Het kan bijna niet anders dan een succes worden.”

Tekst en foto: Jan van Staalduinen.

Gerelateerd