De herfst komt er weer aan. Dat is duidelijk merkbaar, de avonden worden weer snel langer. Het blijft altijd weer verassend hoe snel dat gaat. Je kijkt lang uit naar het voorjaar en de zomer en voor je het weet is het weer voorbij. Licht binnenkrijgen op alle mogelijke manieren is weer aan de orde, dus tijd voor de grote schoonmaak!

De teeltwisseling vindt bij mij op het bedrijf plaats in de eerste weken van juni. Net voor de langste dag, zodat er nog voldoende plantopbouw mogelijk is om zo productief mogelijk de winter in te kunnen. De planten gaan drie tot vier jaar mee, dus elk jaar wordt er ongeveer een derde van de kas vervangen. We vervangen geen aaneengesloten vakjes, maar verspreid door de kas. Dat maakt het schoonmaken met krachtige middelen moeilijk. We hebben gekozen om dit jaar het glas aan de binnenzijde kap voor kap met een overgewaswagen schoon te laten spuiten met warm water en hogedruk. Dat is een hele klus, maar gelukkig mag het resultaat er zijn. Want ook al lijkt de kas optisch nog redelijk schoon, het blijkt uiteindelijk toch viezer dan gedacht.

Niet alleen het schoonmaken van de kas zelf is van belang, andere vormen van hygiënemaatregelen krijgen ook bij de bloemen steeds meer aandacht. Een paar jaar geleden stond dit op een veel lager pitje. Door problemen in andere teelten word je toch aan het denken gezet. Ook al kun je niet altijd achterhalen waar deze problemen precies vandaan komen en waardoor problemen worden verspreid. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Bij de veredelaars is het standaard om een witte overall te dragen en je handen te ontsmetten voordat je de kas in mag. Ik heb dit zelf nog niet toegepast op mijn bedrijf. Wellicht is het toch verstandig om door te voeren voor voorlichters, die op andere bedrijven met gewassen in aanraking komen en zo makkelijk het een en ander kunnen verspreiden.

Tot nu toe ben ik meer gericht geweest op het ontsmetten van het uitgangswater voor de planten door alles te ontsmetten. Dus niet alleen het drainwater, maar ook het bassinwater en daarna extra toepassen van waterstofperoxide om zo in silo’s en leidingen bacteriegroei tegen te gaan en alles perfect schoon te houden. De geoogste bloemen worden in droge vazen getransporteerd om bacteriegroei tegen te gaan en pas na verwerking op voorbehandeld water geplaatst. Alles uitsluiten kunnen we niet, maar extra aandacht voor dit soort zaken wint snel aan belang.

Marius Mans.
Gerberateler in Brakel.