Met zo’n 25 sensoren per hectare krijgt een teler van bijvoorbeeld bloembollen een nauwkeurig inzicht in vochtigheid, licht, temperatuur en een indicatie van de PH. Die belofte doet het bedrijf Tentacles Innovation, dat op de vakbeurs HortiContact zijn nieuwe sensoren lanceert. Deze sensoren worden via een pin van 8,5 tot 17 centimeter in de grond gestoken en geven hun informatie door aan het dashboard van de teler via de LPWAN technologie, zoals LoRa of Sigfox.

Tentacles Innovation is in december 2015 gestart met de ontwikkeling van zijn technologie. Uiteindelijk is het bedrijf sensoren gaan ontwikkelen die met name water en vochtigheid meten. Vervolgens zijn de ontwikkelaars op vrij toevallige wijze met een bollenkweker in gesprek gegaan en via zijn specificaties ontwikkelden zij een grondsensor voor de tuinbouw die naast vochtigheid ook licht, temperatuur en een indicatie van de PH kan meten.

Ontwikkeling in Tsjechië

“Met mijn twee collega-oprichters zijn wij gespecialiseerd in de technologie van het Internet of Things en de koppeling met nieuwe Long Range netwerken”, vertelt Jeff van den Berg van Tentacles Innovation. “Een van onze compagnons werkt bij ons dochterbedrijf in het Tsjechische Brno, een stadje dat als het Silicon Valley van Midden-Europa wordt gezien. Daar zijn onze ontwikkelaars actief en vindt ook de productie van onze sensoren plaats. In Nederland bewerken wij de markt voor deze sensoren, en de tuinbouw is een veelbelovende sector. Via onze stand op het HortiNext Start-up Paviljoen op de vakbeurs HortiContact willen we vooral in gesprek gaan met de telers om te zien hoe zij onze sensoren zouden willen gebruiken.”

Grote nauwkeurigheid

Volgens Van den Berg is er heel veel mogelijk. “Wij hebben de sensoren laten testen door de Wageningen Universiteit en uit hun onderzoek komt naar voren dat zij qua vochtigheid een nauwkeurigheid van 1% hebben. De sensor is deels verwerkt in de pin die in de grond steekt en over de hele lengte van de pin metingen uitvoert. De gemiddelde waarde van de vochtigheid, de PH en de temperatuur wordt vervolgens via het netwerk naar de teler verstuurd.” Boven op de pin zit nog een sensor die licht, in de vorm van lux meet. Ook bevat de sensor een batterij en een zender, die beiden volledig geseald zijn aangebracht. Volgens Tentacles Innovation zal de batterij 5 jaar meegaan; zodra de batterij leeg is, wordt de complete sensor vervangen.

Voorspellende werking

De start-up levert niet alleen de hardware, maar biedt de teler ook software dat als dashboard dient om alle gemeten waarden in beeld te brengen. “Uiteindelijk willen we naar een systeem toe dat niet alleen zoveel mogelijk actuele data toont maar ook een voorspellende werking heeft. Daarvoor werken we samen met de Wageningen Universiteit. Uit onderzoeken die wij met hen uitvoeren moet blijken of we, op basis van historische data, actuele data en kenmerken van gewassen, de teler kunnen helpen om acties die hij moet nemen te voorspellen of te adviseren.”

De belangrijkste technische specificaties zijn:
• energievoorziening 2 x 3 volt batterij;
• stroomverbruik < 0,01 mA in standby en 22 mA tijdens zenden;
• temperatuurgevoeligheid < 0.5 graden (in range 10 – 40 graden Celsius);
• vochtgevoeligheid 1% (in 0 – 100% range);
• lichtspectrum gevoeligheid > 20 Lux;
• temperatuurbereik -10 tot +60 graden Celsius;
• meetdiepte van 10 mm tot 150 mm onder het oppervlak.

Tekst: Rob van Mil.

Gerelateerd