In Den Haag wordt momenteel hard gewerkt om het dak en de bovenste etage van een voormalige Philips-fabriek om te bouwen tot een moderne stadsboerderij van 1.900 m2. Er komt een kas en een indoor viskwekerij. Met een investering van 2,6 miljoen euro is stadsboerderij UF De Schilde allesbehalve een hobbyproject.

Het Zwitserse Urban Farmers, een spin-off van de ZHAW Universiteit in Zurich, is in 2013 van start gegaan met de ontwikkeling van De Schilde, samen met de gemeente en diverse tuinbouwbedrijven, waaronder Priva, Koppert en Rijk Zwaan. Particulieren, winkels en restaurants kunnen er vanaf 20 mei ‘exclusieve’ groenten zoals tomaten, sla en kruiden kopen, maar ook tilapia-vis. Als het aan de gemeente ligt, wordt ook de rest van het pand — dat nu nog grotendeels leeg staat — gevuld met initiatieven die Den Haag op de kaart zetten op het gebied van stadslandbouw.

Snelle start

Mark Durno, directeur van Urban Farmers Benelux is blij met de snelle start. “In Zwitserland werken we aan een vergelijkbaar project, maar daar moeten we bij verschillende autoriteiten onze bouwplannen indienen. Dit betekent dat we veertien verschillende versies van elk 250 pagina’s in moeten leveren, die allemaal apart worden behandeld. In Den Haag was een voorlopige versie genoeg en konden we de bouw- en milieuvergunningen in een keer bespreken met de autoriteiten.”

Aan Durno de taak om de juiste werknemers te vinden die niet alleen verstand hebben van het kweken van vis, maar ook van groenten. “Ze moeten open staan voor nieuwe technologieën en creatief zijn. Dit is geen traditionele boerderij.” Hij krijgt opvallend veel reacties van mensen die een carrièreswitch willen maken. “Denk aan een accountant die stadsboer wil worden. Dat vinden we leuk, maar we runnen wel een commerciële boerderij.”

Bezoek de website van Urban Farmers voor meer informatie.

Bron: Financieel Dagblad. Foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd