Groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden opent officieel haar nieuwe productielocatie in Luttelgeest. In een jaar tijd bouwde het bedrijf, op een terrein van 8 ha, verschillende faciliteiten voor de productie van biologisch groentezaad, met name voor paprika en komkommer. Er zijn diverse high-tech oplossingen geïmplementeerd om de zaadproductie zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden.

Allison Thomas, Chief Operations Officer: “De vraag naar biologisch zaad neem toe. Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag, willen we graag regie houden over onze zaadproductie. Luttelgeest is uitermate geschikt als locatie voor zaadproductie door de vruchtbare, lichte kleigrond.” Het nieuwe vaste team bestaat uit tien vaste medewerkers en 20 seizoenskrachten.

High-tech met een groen label

Er is een scala aan high-tech oplossingen gerealiseerd om de zaadproductie zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Zo is de locatie onder andere zelfvoorzienend op het gebied van water en energie. Condens- en regenwater wordt opgevangen in een groot waterbassin, water wordt hergebruikt en toiletten doorgespoeld met regenwater. Daarnaast liggen er op de daken ruim 900 zonnepanelen en beschikt de locatie over een energiemanagementsysteem om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt.
Met het oog op de toekomst is bij de bouw rekening gehouden met het gebruik van aardwarmte, zodra dat mogelijk is. Met al deze oplossingen verwacht het veredelingsbedrijf in aanmerking te komen voor het certificaat Groen Label Kas.