Het in Arnhem gevestigde Plantics richt zich op de productie en ontwikkeling van duurzame, natuurlijke materialen op basis van bioharsen. Het bedrijf presenteert tijdens HortiContact een nieuwe lijn van duurzame kweekpotten.

Op dit moment gebruikt de leverancier paperpotten die met biohars zijn geïmpregneerd. De potten worden vervolgens afgebakken waardoor ze veel sterker zijn en minder gevoelig voor schimmels en algen. Het doel is dat telers deze DOPA-pot gebruiken in de teelt. Ook zijn ze geschikt voor de verkoop van planten en kunnen bij consumenten in de tuin worden gebruikt.

De ontwikkeling is nog niet afgelopen, een team van jonge onderzoekers probeert de potten ook bestand te maken voor langdurige en voor zeer vochtige teelt, want per product en doelgroep zijn er andere behoeftes. De natuurlijke biohars zorgt ervoor dat het papier een factor 7 tot 10 sterker wordt, waardoor er bijvoorbeeld automatisch kan worden opgepot. Ook neemt de natsterkte van de papieren pot toe en is de pot minder gevoelig voor schimmels en algen waardoor deze pot bestand is tegen de condities in de kassen.

Meer info: Plantics
Stand S1