Qwestland grijpt de beurs HortiContact aan voor de lancering van een revolutionaire nieuwe LED-lichtbron met regelbare ventilator. Na ruim zeven jaar onderzoek en ontwikkeling toont het bedrijf de ClimaLED3 voor het eerst aan de buitenwereld; een verlichtingssysteem dat het daglichtspectrum uitstraalt.

De ClimaLED3 vormt de derde generatie assimilatie-verlichting. Na de traditionele SON-T verlichting, en de tweede generatie met rood en blauw LED-licht, produceert de ClimaLED3 op het oog wit licht dat het hele daglichtspectrum bevat. Daarnaast bevat de lichtinstallatie een gepatenteerde ventilator die de warmte van de lamp terugblaast richting de planten. Dit zorgt bij kwekers voor een gemiddelde energiebesparing van 20% om de gewenste kastemperatuur te bereiken.

Gelijkmatiger klimaat

Het verticale ventilatiesysteem van de ClimaLED3 zorgt daarnaast voor een gelijkmatiger klimaat in de kas, waardoor schimmel- en ziektedruk vermindert. De ventilator is afzonderlijk van de verlichting te bedienen en kan ook worden gebruikt wanneer de verlichting is uitgeschakeld.

Voordelen

De ClimaLED3 biedt naast een daglichtspectrum aan licht verschillende voordelen ten opzichte van andere verlichting. Zo is er gemiddeld 65% minder schaduw in de kas wanneer het verlichtingssysteem in de kas is geïnstalleerd. De lichten zijn dimbaar zodat ze kunnen worden aangepast aan de weersomstandigheden. Ze kunnen de bestaande verlichtingsinstallaties één op één vervangen.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto’s: Qwestland.

Gerelateerd