Tulpentelers in Nederland hebben het drukker dan ooit. Uit recente gegevens van de branchevereniging KAVB blijkt dat de tulpenproductie in Nederland dit jaar voor het eerst de grens van 2 miljard doorbreekt.

Vorig jaar kwam de productie uit op 1,9 miljard snijtulpen met een exportwaarde van 250 miljoen euro. Daar bovenop komen nog de tulpenbollen die worden verkocht voor gebruik in tuinen en parken. De Nederlandse tulpen vinden wereldwijd hun weg naar bloemisten, supermarkten en speciaalzaken.

Verduurzaming teelt

Tulpen zijn de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen door de toegenomen kwaliteit, uniformiteit, het verruimde assortiment en het duurzame karakter. Tulpen worden tegenwoordig voornamelijk geteeld op water zonder gebruik van chemische middelen in plaats van in potgrond. Ook het energiegebruik bij de productie is zeer laag vergeleken met andere bloemen. Het energiegebruik bij de tulpenteelt neemt daarbij ook nog ieder jaar af.

Nationale Tulpendag

Zaterdag 21 januari is het Nationale Tulpendag, de dag waarop de start van het nieuwe tulpenseizoen wordt gevierd. Op de Dam in Amsterdam leggen tulpenkwekers een reusachtige pluktuin aan met meer dan 200.000 tulpen. Vanaf 13.00 uur mag het publiek gratis een bos tulpen komen plukken.

Tekst en foto: Branchevereniging KAVB.

Gerelateerd