Ondanks de regen kunnen er op uw dure zonnepanelen zand, stof, bladeren en vogelpoep achterblijven. Daarom is het verstandig de installaties regelmatig te (laten) reinigen. Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur, maar verbetert ook het functioneren van de panelen. Vervuilingen kunnen het rendement met gemiddeld 5 à 10% verlagen. Schoonmaken loont dus.

Zelf het dak opklimmen of met een hogedrukspuit de panelen schoonblazen, is geen goed idee, vertelt Erik Poot van Poot Reiniging uit Maasdijk. “Los van het feit dat werken op grote hoogte gevaarlijk kan zijn, kun je gemakkelijk de glasplaten en bedrading van het systeem beschadigen. Wij werken daarom altijd met een hoogwerker en een speciale reinigingsrobot. Dit apparaat maakt met twee zachte, roterende borstels de zonnepanelen veilig schoon terwijl wij het op een afstandje besturen.”

Reinigen met osmosewater

Ander aandachtspunt is het te gebruiken water. Gewoon kraanwater voldoet volgens Poot niet. Dat is te kalkrijk en laat aanslag achter. Zijn reinigers hebben daarom altijd een eigen osmoseapparaat bij zich waarmee ze het water volledig vrij van mogelijk schadelijke nutriënten kunnen maken. Mede daarom zijn de meeste reinigingsbedrijven voorzichtig met het toevoegen van schoonmaakmiddelen. Bijtende stoffen kunnen de speciale topcoating van de zonnepanelen beschadigen, vertelt Raymond van Reijn van Royal Brinkman.

Schoonmaken na 3 of 4 jaar

Afhankelijk van de teeltlocatie, adviseert de tuinbouwleverancier daarom pas na ongeveer 3 à 4 jaar te starten met schoonmaken. “De fabrikanten van panelen benadrukken met klem om niet te ‘reinigen om het reinigen’. Hoe langer je de reiniging uitstelt, hoe beter voor de panelen. Laat de omstandigheden daarbij leidend zijn. Dicht bij de kust kan veel vogelpoep bijvoorbeeld hotspots veroorzaken die de panelen sneller doen verouderen. Dan is het zeker verstandig schoon te maken. Of als de panelen op een plat daksysteem onder een hellingshoek van 10 graden zijn gemonteerd. De regen zal deze minder makkelijk schoon spoelen dan panelen die schuiner staan.”

In voorjaar schoonmaken

Eventuele reiniging kan het beste in maart of april plaatsvinden zodat de panelen schoon zijn tijdens de zomermaanden en het zonlicht dus optimaal benut kan worden. Tijdens het reinigen van de zonnepanelen wordt de omvormer niet per sé meegenomen. Van Reijn adviseert telers deze wel regelmatig zelf te controleren op stof in de ventilatiekanalen. Sowieso is een regelmatig visuele check van de gehele installatie verstandig. Een gebarsten of losgeraakt zonnepaneel kan gevaar opleveren en verlaagt de opbrengst.

Tekst: Jojanneke Rodenburg