Red Naomi!-teler Tom Meewisse uit Bleiswijk zorgt met slim coaten en schermen voor een gelijkmatig groeiend gewas met zo min mogelijk stress. Hij probeert daarbij een zo hoog mogelijk lichtniveau in zijn kas te handhaven, zonder gewasschade. “Het gaat om het samenspel tussen de coating en de schermen, dus én-én. Als je heel af en toe een brandblaadje ziet, doe je het juist goed.”

Tom Meewisse (31) runt samen met zijn vader Aad (61) Meewisse Roses, een in 2008 gebouwde Venlokas met 43.000 m2 Red Naomi!-rozen, vlak naast de hogesnelheidslijn in Bleiswijk. Met een productie van 13 miljoen rozen per jaar en 35 werknemers behoort hij tot de middelgrote spelers in deze uiterst competitieve markt. De teler probeert zich te onderscheiden met zijn exclusieve lijn, een constante aanvoer van ‘nette’ partijen op de klok – ook op hoogtijdagen – en een jaarrond stabiele kwaliteit. Biologisch bestrijden is vanzelfsprekend, met zo min mogelijk chemische middelen.

Teeltstrategie

De teeltstrategie van Meewisse is gericht op het houden van voldoende taklengte. Zwaarte en lengte gaan voor meerproductie, zegt de rozenteler. “Als de meeste rozen in de klasse 60 tot 70 cm vallen zitten we goed. En een houdbaarheid van minimaal twee weken, die testen we continu. Onze productie bestaat voor 15% uit het exclusieve segment – 6 cm knophoogte – 70% uit standaard-kwaliteit en 15% uit A2 en B1-kwaliteit.”

Een hoge lichtinstraling is essentieel voor voldoende productie. Daarom heeft de rozenteler het kasdek vorig jaar behandeld met AntiReflect, een AR-coating. “Die coating ligt er jaarrond op. Zodra er een andere coating overheen wordt gespoten stopt de werking. Als die in het najaar weer wordt verwijderd, blijft de AR-coating gewoon liggen. Dat scheelt in de winter al gauw 2,5% aan licht”, zegt Paul van Gils van Mardenkro.

Scherpe kantjes

Vorig jaar heeft Meewisse voor het eerst in het voorjaar vanaf begin maart ReduFuse op zijn kasdek (met enkel helder glas) laten aanbrengen. Deze coating zorgt voor meer diffuus licht. Vanaf eind mei gevolgd door ReduFlex Blue, een coating die selectief minder blauw licht doorlaat.

Hij motiveert: “De diffuse coating maakt het licht diffuser, zodat het wat dieper in het gewas komt. En het haalt de scherpe kantjes in het voorjaar er af. We hadden wat meer productie verwacht, maar dat konden we maar moeilijk uit de cijfers halen. Toch hebben we besloten om het dit jaar weer te gebruiken. We zijn onderdoor aan het knippen, dan komt het gewas wat kaler te staan. We hopen dat het daardoor beter blijft groeien. We verwachten daardoor weer geen meerproductie, maar wel dat we straks mooie zware scheuten terugkrijgen, waar we weer een tijdje op kunnen voortbouwen.”

Schermstrategie

In de kas hangt ook een tien jaar oud aluminium scherm van Svensson (32% lichtscherming), om de pieken vanaf 650 watt in het voorjaar mee op te vangen. “Als de ‘blauwe coating’ er eenmaal op ligt, schermen we alleen de allerhoogste pieken weg, vanaf 800 watt. Dan trekken we het scherm helemaal dicht, op 2% na. Het kiertje is voor de luchtuitwisseling, hoewel het doek redelijk open is. Vocht is in ieder geval geen probleem. Dat is niet alleen prettig voor de planten, maar ook voor het personeel. Dankzij de coating is het klimaat sowieso prettiger. Als het dan toch nog te heet wordt, gaan ook de daksproeiers aan.”

Terwijl de diffuse coating zorgt voor een betere lichtspreiding, zorgt de andere coating ervoor dat het blauwe deel uit het lichtspectrum deels wordt geweerd. “Het is deze kleur die energie creëert in de plant, dat haal je met de coating weg. Daardoor heeft de plant meer de neiging tot celstrekking, waardoor je langere takken krijgt. Voldoende taklengte houden is vaak een probleem voor rozentelers, vooral in de zomer”, licht Van Gils toe.

Lichtniveau in zomer

De schermstrategie van Meewisse is tot nu toe succesvol, al was het vorig jaar in de zomer niet eenvoudig om voldoende lichtniveau te houden. “De coating laten we tot eind augustus liggen, daarna kijken we hoe het loopt. Maar vorig jaar bleef het erg lang warm. Met krijt en een dicht scherm was het halen van voldoende lichtniveau best lastig. We doen de SON-T-lampen wel aan in de zomer, maar kunnen dan minder uren maken en een minder hoog niveau halen dan we zouden wensen.”

De teler denkt niet dat een schermdoek het krijten volledig kan vervangen. “Integendeel. Dat zullen we in de zomer voor onze taklengte en kwaliteit altijd blijven doen. Of we dat in het voorjaar ook blijven doen weten we nog niet zeker.”

Brandblaadje

Het scherm is ondertussen toe aan vervanging. Zou hij dit jaar kiezen voor een lichter scherm, passend in de trend om met hogere lichtniveaus te telen? De teler: “In de rozen halen we al hoge lichtsommen, soms wel 30 mol per m2 per dag. Maar ik zou wel voor een lichter doek kiezen bij vervanging, ik denk aan 20% scherming. Dit ook vanwege het feit dat het doek in de loop van de tijd vervuilt. Dat calculeer je dan in.”

Ton Habraken van Ludvig Svensson zou in zijn geval de aanschaf van een diffuus zonweringsscherm adviseren. “Zijn buurman Ernst Olieman, aan de andere kant van de HSL, heeft twee jaar geleden in de witte rozen een nieuw Harmony doek laten installeren en die krijt sindsdien niet meer, ook niet in de zomer. De kunst is om zoveel mogelijk licht toe te laten, zonder dat het tot schade leidt.” Met dat laatste is de teler het vrijwel helemaal eens: “Als je in je gewas niks vindt, dan heb je waarschijnlijk te veel geschermd. Als je heel af en toe een brandblaadje ziet, doe je het juist goed. Dat is het spelletje.”

Keuzes

Wat schermkeuze en -gebruik betreft zit er niet zo heel veel verschil tussen zijn collega’s, zegt Meewisse. Maar als het om krijten gaat wel. “De een gebruikt een basis krijtproduct of een diffuse coating, wij doen in de zomer ReduFlex Blue. Daar hebben we het onderling ook over, maar iedereen blijft lekker zijn eigen ding doen. Dat is wel typerend voor telers. Maar het maakt het vergelijken van teeltresultaten ook leuker.”

Met een scherm ben je flexibeler tijdens donkere dagen, maar ook aan het begin en eind van de dag, zegt Habraken. “Klopt”, zegt Meewisse. “Met een coating moet je wat meer belichten. Dan krijg je wel meer warmte, afgelopen zomer was dat best heel lastig. Maar in een normaal jaar is het niet zo heel spannend.”

Mochten warme zomers als in 2018 vaker voorkomen dan zou koeling nog een optie zijn, zegt de rozenteler. “Dan zou je ook de warmte terug kunnen winnen en op termijn fossielvrij kunnen telen. LED-belichting zou ook een oplossing kunnen zijn, of hybride belichting. We houden de ontwikkelingen in ieder geval nauwlettend in de gaten.”

Samenvatting

Rozenteler Tom Meewisse in Bleiswijk gebruikt drie verschillende coatings en een zonwerend klimaatscherm in zijn teelt van Red Naomi. De teeltstrategie is gericht op behoud van voldoende taklengte. Dit voorjaar experimenteert hij voor de tweede keer met een diffuse coating, in de zomer gebruikt hij een coating die selectief minder blauw licht doorlaat en infrarode straling reflecteert. Het klimaatscherm gebruikt hij aanvullend. Op donkere dagen wordt er meer belicht, wat extra stroom kost.

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd