Groene wanden dragen bij aan betere luchtkwaliteit en een prettiger klimaat in gebouwen. Dat weten we al zo’n dertig jaar, dankzij onder andere NASA en Bloemenbureau Holland. Toch zijn groene wanden nog niet dik gezaaid, mede vanwege hun stevige prijskaartje. Het jonge bedrijf Cloud Garden wil dat veranderen door groene wanden te combineren met slimme ventilatietechniek.

Tom Koenderman van start-up Cloud Garden schat de huidige marktomvang van groene wanden in Nederland op ongeveer een miljoen euro per jaar. “Het marktpotentieel is veel en veel groter”, zegt hij. “Om dat te benutten, moeten we facility managers en personeelsorganisaties overtuigen dat ze echt werken én dat ze hun werk efficiënt doen.”
Dat werk bestaat uit het zuiveren van lucht in gebouwen. Al tientallen jaren is bekend dat planten naast CO2 ook andere ongewenste gassen actief opnemen en afbreken en er zuurstof voor teruggegeven. Dat is prettig voor de mensen die zich in die gebouwen bevinden. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een groene omgeving goed is voor onze creativiteit, voor ons concentratievermogen en voor ons welbevinden in het algemeen. Planten houden ons scherper en gezonder. En wanneer je er complete muren mee behangt en voorziet van een irrigatiesysteem, vragen ze nauwelijks ruimte en onderhoud.

Natuurlijke luchtzuiveraars

Tot nu toe hielden economische tegenwind en een stevig prijskaartje een doorbraak van groene wanden tegen. Het jonge bedrijf van Koenderman wil dat veranderen met de inbreng van technologie: sensoren voor het meten van de luchtkwaliteit en energiezuinige ventilatoren boven de groene wanden die, afhankelijk van de gemeten luchtkwaliteit, meer of minder lucht langs de natuurlijke luchtzuiveraars leiden. LED-verlichting in de ventilatiebehuizing laat de planten onverstoorbaar doorbuffelen.
“We hebben pilots draaien bij enkele grote bedrijven die ons concept hebben omarmd”, licht de innovatieve ondernemer toe. “Mede dankzij de financiële en praktische steun van SIGN en Royal Flora Holland is het allemaal best snel gegaan. De voorlopige resultaten zijn ronduit goed. Daarmee moeten we organisaties kunnen overtuigen dat het loont om te investeren in een groene werkomgeving. Over een maand of twee zijn we klaar voor het echte werk. En het mooie is dat onze technologie geschikt is voor groene wanden van alle aanbieders. Dat kan echt voor een stroomversnelling zorgen.”

Tekst: Jan van Staalduinen, foto: Cloud Garden.

Gerelateerd