Op veel bedrijven zijn de afgelopen 10 – 14 dagen relatief hoge temperaturen aangehouden, om zoveel mogelijk bloemen voor 1 november te kunnen snijden: etmaalgemiddelden van 22,5 tot 23,5ºC waren geen uitzondering. Het lichtniveau neemt nu echter snel af. Hierdoor zal ook de kastemperatuur weer snel verlaagd moeten worden. Met de vaak relatief hoge buitentemperaturen in deze tijd van het jaar, is het een hele klus om het vochtniveau in de kas niet te hoog op te laten lopen.

In de afgelopen weken zijn op onbelichte bedrijven nog PAR-sommen gerealiseerd van gemiddeld 4,5 – 5 mol per dag. Kastemperaturen van 22,5 – 23,5ºC zijn voor deze lichthoeveelheid sowieso al veel te hoog, vandaar dat de kastemperatuur nu snel omlaag moet. In de komende weken is het al moeilijk om gemiddeld 4 mol per dag aan instraling te halen, terwijl we eind november maar op gemiddeld 2 mol per dag zitten. Op belichtende bedrijven komt hier, afhankelijk van de belichtingscapaciteit en het aantal uren dat wordt belicht, circa 1 tot maximaal 2 mol per dag bij. Streef bij gemiddeld 4 mol groeilicht per dag een kastemperatuur van circa 20ºC na; bij gemiddeld 2 mol of lager is een kastemperatuur van 18,5 – 19ºC gewenst.

Niet alle schermen sluiten

Met buitentemperaturen van vaak ruim boven de 10ºC, ook in de nacht, is het opletten dat het niet te vochtig blijft in de kas. Uit onderzoek is gebleken dat problemen met glazigheid en blauwe bloemen zijn te voorkomen door het vochtdeficit in de nacht niet lager dan circa 2 gram/kg te laten worden. Overdag moet je als teler ernaar streven om minimaal gedurende een aantal uren (3 tot 4 uur lang) op een vochtdeficit van 4 gram of hoger uit te komen.
Telers met 3 schermdoeken kunnen het beste bij buitentemperaturen boven de 8 – 10ºC maximaal 2 doeken sluiten, omdat het anders te vochtig blijft. Zeker op bedrijven waar één van de schermen bestaat uit plastic folie, kan dit nu het beste ’s nachts open blijven. Sluit het plastic folie pas bij echt koude nachten (buitentemperatuur lager dan 5 – 6ºC).
Houd boven de gesloten schermdoeken, zowel aan de luwe- als aan de windzijde, een minimum raamstand aan van 2 – 4% om vocht af te voeren. Stuur deze minimumraamstand niet op RV of op VD, maar op de buitentemperatuur. Pas als de buitentemperatuur meer dan 9 – 10ºC onder de stooktemperatuur komt, kan het minimum lucht eruit.

Ontvochtigers

Telers met een Drygair of een andere ontvochtiger hoeven minder of geheel niet te luchten. Toch is het ook hier raadzaam om tijdens warme nachten nog geen 3 schermen te sluiten. Zeker als ook een minimumbuistemperatuur op het ondernet wordt aangehouden, loopt de kastemperatuur bij warme nachten met 3 gesloten doeken snel te hoog op.

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van der Ende