De Amerikaanse overheid ziet geen bezwaren tegen een genetische gemodificeerde tomaat die een hoog gehalte aan gezonde anti-oxidanten bevat. Daarmee mag de tomaat geteeld worden. De Engelse veredelaar heeft vijftien jaar op deze toestemming gewacht.
De tomaat wordt bij rijping diep-paars door een hoog gehalte aan de anti-oxidant anthocyaan. Er bestaan al andere paarse tomaten, die niet genetisch gemodificeerd (GMO) zijn. Die bevatten echter veel minder anthocyaan, omdat de paarse stof alleen in de schil zit. Bij de GMO-tomaat zit hij in het hele vruchtvlees. Het gehalte is twee keer zo hoog als bij blauwe bessen.
Feedback van consumenten
Het is een product van het Engelse verdelingsbedrijf Norfolk Plant Sciences. Het bedrijf richt zich bij de promotie speciaal op teelt in moestuinen. Dat is bewust gedaan om de directe reactie van de consument te kunnen peilen uit de belangstelling voor de zaadverkoop. Ook is er een speciale website, die niet alleen informatie geeft, maar tevens feedback van consumenten probeert te krijgen.
Veredelaars en wetenschappers zien met belangstelling uit naar de respons. Als mensen de tomaten gewoon in hun eigen tuin gaan telen, betekent het dat er geen terughoudendheid bestaat bij een GMO-product dat door zijn paarse kleur duidelijk te onderscheiden valt als ‘anders’. Overigens kunnen tuinbouwbedrijven in de VS de tomaat natuurlijk ook gaan telen.
Leeuwenbekgenen
De verhoogde anthocyaanvorming is het gevolg van twee genen die afkomstig zijn uit leeuwenbek (Antirrhinum). Die zijn niet met de moderne GMO-techniek Crispr-Cas ingebracht, maar op de oudere manier met behulp van Agrobacterium. Dat is een wat minder precieze techniek.
Dat is in 2008 gebeurd onder leiding van hoogleraar Cathie Martin van het John Innes Centre. Ze reageert op de eigen website enthousiast en laat doorschemeren dat ze de moed al bijna had opgegeven dat het ooit zover zou komen. Op de eigen Engelse markt is de tomaat overigens niet toegelaten. Haar onderzoeksgroep is ook bezig met een tomaat die veel vitamine D bevat.
Anti-oxidanten
Anthocyaan is een anti-oxidant die vrije radicalen neutraliseert. Dat zijn schadelijke stoffen die bij allerlei biologische processen ontstaan en cellen en DNA kunnen beschadigen. Wanneer dat op grote schaal gebeurt, kan het funeste gevolgen hebben zoals kanker en hart- en vaatziekten.
Er is al langer bekend dat groenten en fruit gedeeltelijk bescherming bieden. Die bescherming wordt toegeschreven aan nuttige inhoudsstoffen, zoals anti-oxidanten. De bekendste anti-oxidant is vitamine C.
Tekst: Tijs Kierkels