Op woensdag 7 december 2016 organiseert de gemeente Westland het jaarlijkse Westland Event. Het thema dit jaar is ‘Nieuwe Marktverbindingen’. Via dit event wil de gemeente overheden, ondernemers en onderwijs met elkaar verbinden zodat zij kennis kunnen delen over belangrijke ontwikkelingen in de glastuinbouw. Daarbij staat dit jaar de vraag centraal: zijn e-commerce en big data het nieuwe goud? De bijeenkomst is uitverkocht, maar het evenement is vanaf 15.00 uur via een livestream te volgen op www.hortivalley.nl.

Wat zijn de mogelijkheden van digitaal zakendoen in de glastuinbouwsector? Het is dit jaar een centrale vraag tijdens het Westland Event. Wethouder Theo Duijvestijn (Economische Zaken en Greenport) opent de bijeenkomst met een openingswoord. Theo Duijvestijn: ‘Nieuwe manieren van online zakendoen bieden kansen voor de Westlandse glastuinbouwsector om voorop te blijven lopen in de markt. De sprekers tijdens het Westland Event geven inzicht in de mogelijkheden en dagen Westlandse ondernemers een stap voorwaarts te maken.’

Sector in transformatie

Een van die sprekers is prof. dr. Annemieke Roobeek, professor Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit. Zij deelt haar bevindingen van haar studie naar de dynamiek in het sierteeltcluster en de kassenbouw. Zij gaat in op de vraag hoe we de basis van deze belangrijke economische clusters kunnen versterken en wat daarvoor nodig is. Na haar komt Lucas Vos, CEO van Royal FloraHolland aan het woord. Hij geeft zijn visie op het thema ‘Nieuwe Marktverbindingen’.  Welke nieuwe marktverbindingen ziet Royal FloraHolland en welke rol als ‘grootste marktplaats van bloemen en planten ter wereld’ past daarbij?

Big data, drones en robots

De wereld verandert snel, wat moeten we met big data, drones, robots en andere ontwikkelingen? Hoe veranderen deze technologieën de mens? Wat betekent dit voor e-commerce en retail? En hoe ziet de glastuinbouwsector er over 10 jaar uit? Technologie-deskundige Danny Mekić deelt niet alleen de laatste trends, maar gaat vooral in op de invloed daarvan op onze toekomst. Mekić is een autoriteit op het gebied van internet, technologie, nieuwe business modellen en één van de meest gevraagde sprekers van Nederland.

Succes met webshops

Uit de eigen sector komt Ton van Mil, CEO van Royal Brinkman. Met zijn bedrijf is hij een grote stimulans voor het digitaal zakendoen. Sinds zijn komst in 2013 is flink geïnvesteerd in verdere groei en wereldwijde uitrol van e-commerce via een websites/offerteshops en webshops. Van Mil geeft toelichting op de keuze en welke impact dit heeft op de organisatie. Als verrassende afsluiting maakt Paul Smit de brug tussen technologie en het menselijk brein. Smit studeerde af op de ‘evolutie van het menselijke bewustzijn’. Hij laat de bezoeker ervaren dat we de wereld niet altijd zien zoals deze ook werkelijk is. En hij toont hoe neuromarketeers slim om gaan met het beïnvloeden van het onbewuste brein van anderen.

Volg de livestream

Pauline de Wilde is de dagvoorzitter, en zal de presentaties in goede banen leiden. De 8e editie van het Westland Event vindt plaats bij Royal FloraHolland in Honselersdijk. De toegangskaarten zijn uitverkocht, maar de presentaties zijn via een livestream te volgens op www.hortivalley.nl.

Bron: Gemeente Westland. Foto: Newteam/Arenda Oomen.