In de vertical farm, die momenteel in Bleiswijk wordt gebouwd, bepalen we de productiviteit en de benodigde hulpbronnen van een reeks mogelijk interessante gewassen onder verschillende omstandigheden. De keuze van gewassen, analyse van resultaten en aanbevelingen gebeurt in samenwerking met de gemeente Lansingerland, die ook partner is in het project. De gemeente stimuleert en zorgt voor de betrokkenheid van belanghebbenden, in de vorm van onder meer workshops en open dagen.

Belangrijk in het project is de FoodE-app, waarin mensen actief kunnen deelnemen en informatie uitwisselen. Er worden vijftien casestudies opgezet en geanalyseerd op hun duurzaamheid op milieu-, economisch, sociaal en regelgevingsgebied. Deze studies variëren van kleinschalige visserij tot vertical farming. Locaties variëren van Spitsbergen tot de Canarische eilanden en Barcelona.

De algemene doelstelling van het EU-project ‘Food Systems in European Cities’ is om de ontwikkeling van City/Region Food Systems (CRFS) te stimuleren. Om inzicht te verschaffen in stedelijke voedselsystemen en de levensvatbaarheid van commerciële activiteiten, is een gedetailleerde kwantitatieve studie vereist.

Tekst: Cecilia Stanghellini