Meer beleving, streekpromotie en vooral smaak, daarmee verovert groenteteler Johan Haverhals uit Brakel via veiling Zaltbommel niet alleen een relatief kleine nichemarkt, maar ook de harten van de oudere consument. Die kent immers de groenten uit eigen tuin nog wel; dagvers op het bord.

Dat is wat Haverhals onder 6.000 m2 glas nabootst met een duurzame wisselteelt van 25 soorten. Het voordeel van groenteteelt onder glas is niet alleen de smaak – essentieel vanwege de belevering van gespecialiseerde versmarkten als groente- en landwinkels – maar ook de snellere productietijd door de ‘weelderige’ groei in de kas.

Meer smaak

Juist omdat de consument meer beleving wil, meer smaak en een verhaal achter het product, gaat het de Bommelerwaardse glasgroenteteler voor de wind. “Smaak is namelijk wat mensen zijn kwijtgeraakt door het massaproduct. Voor het totaalpakket wordt bovendien ook weer de beurs getrokken.” Dat geldt met name ook voor de bosbietjes, oftewel krootjes met loof. “Meer smaak en botermals, terwijl het blad ook nog eens geschikt is voor in de salade”, zegt Haverhals.

Tekst en foto’s: Gert Janssen (Vidiphoto).

Gerelateerd