Vetplantenkwekerij Amigo Plant in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard sluit voor de winter aan op het warmtenet van grondstoffen- en duurzaam energiebedrijf HVC. Teler Gerard van Langen: “Door de aansluiting op het warmtenet en het bouwen van een warmtebuffertank van 2.000 m³ hebben we altijd voldoende duurzame warmte op voorraad om de kassen te verwarmen.” Beide partijen hebben daarvoor vandaag een overeenkomst getekend.

“In 2020 kochten we het bedrijf van Sol Roses in Alton en bouwden deze om tot vetplantenkwekerij. Deze locatie gaan we nu uitbreiden. Door de aansluiting op het warmtenet kunnen we een groot deel van ons huidige gasverbruik verduurzamen. Ook sorteren we hiermee voor op duurzame verwarming van onze toekomstige nieuwbouw. Deze plannen krijgen vanaf eind 2022 gestalte. Met de duurzame energievoorziening verlagen we onze CO2-footprint en zijn we klaar voor de toekomst.”
Amigo Plant houdt zich sinds 1999 bezig met de opkweek en verkoop van vetplanten. Het bedrijf beschikt inmiddels over circa 22 ha teeltgrond verdeeld over verschillende locaties in Nederland én een locatie in Portugal. Het bedrijf verkoopt vetplanten aan onder andere IKEA en Lidl.

Warmtenet in Heerhugowaard Noord

Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie HVC, is blij met de warmtelevering aan Amigo Plant. “In 2018 hebben we een forse investering gedaan in het doortrekken van het warmtenet naar het glastuinbouwgebied Alton. Dit in de verwachting dat we de komende jaren veel bedrijven gaan aansluiten en zo een substantiële bijdrage leveren aan de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard.”
Met de aansluiting van de twee vestigingen van NH Paprika, de vestiging van Gootjes AllPlant en de nieuwe vestiging van Amigo Plant wordt samen jaarlijks 5,5 miljoen kuub aardgas bespaard en zo’n 9,9 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen.
Monique Stam, wethouder gemeente Heerhugowaard: “De nieuwbouw brengt extra werkgelegenheid en modernisering in het gebied. De aansluiting van glastuinbouwbedrijven op het warmtenet helpt ons bij het bereiken van de ambitie om als gemeente in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.”