Een kas inlopen en via je bril informatie krijgen over de plant waarnaar je op dat moment kijkt. Het kan, met de juiste toepassing van augmented reality (AR). De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research onderzoekt met een aantal ondernemers welke toepassingen zijn te ontwikkelen voor telers en veredelaars.
Vorig jaar ging het project Augmented Horticulture van start. Gedurende vier jaar ontwikkelt WUR met een consortium van enkele tuinbouwtoeleveranciers vier showcases. Elke showcase bestaat uit een serie onderliggende softwaremodules. Zo wordt nu gewerkt aan het herkennen van QR-codes met een AR-bril, zodat de bril uit een database relevante informatie over een specifieke plant kan ophalen. Deze module zal in de zomer van 2020 demonstreerbaar zijn.
AR-bril traint oogstpersoneel
Deze module is een onderdeel van de eerste showcase: het door een AR-bril laten tellen van het aantal meeldraden in de bloem van een gerbera. Doel van deze toepassing is nieuw oogstpersoneel trainen in het herkennen van oogstrijpe bloemen.
In de tweede showcase herkent een AR-bril de mate van stress van planten in een kas. Dit wordt gemeten door infrarood-sensoren, en door de bril omgezet in relevante informatie welke in kleur over het beeld van het gewas in de bril geprojecteerd kan worden.
Positiebepaling
In de derde showcase gaat het om positiebepaling in de kas: niet alleen van de persoon met de bril, maar ook van zijn of haar kijkrichting. De AR-bril weet dan dus naar welke plek de drager kijkt, en daarmee automatisch voor welke plant informatie getoond moet worden. De herkenning van een QR-code is dan niet meer noodzakelijk.
In de vierde showcase kan de bril spraak omzetten naar tekst. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld scouts of voor veredelaars: die hoeven dan niet met pen en papier hun bevindingen op te schrijven, maar kunnen tegen de bril praten.
HoloLens 2 van Microsoft
In het project wordt de HoloLens 2 van Microsoft gebruikt: dit is momenteel de meest krachtige AR-bril. Tijdens het project kijken onderzoekers ook naar toepassing van gewasgroeimodellen die productie voorspellen en de koppeling met fenotype-databases.
Het project wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en het consortium bestaande uit Syngenta Seeds, Wageningen University & Research, Florensis, LetsGrow.com, Itelligence, Mprise Agriware en KPN.
Tekst: Jos Balendonck