Paprikabedrijf Carlo Zwinkels in Wervershoof mag dan een nieuwe naam hebben, alles gaat er gewoon op dezelfde voet verder. Ook dit seizoen verwacht teeltmanager Arus Biersteker veel van de inzet van biostimulanten. “Sommigen vinden het toevoegen van extra silicium onzin, maar ik zag er vorig jaar de voordelen van. Vooral als puzzelstukje in het biologische bestrijdingsverhaal. Meeldauw komt bijna niet meer voor en luis hebben we biologisch beter onder controle.”

Nog drie weken en dan oogst Jansen Paprika − de nieuwe naam van het bedrijf − weer rode paprika’s. Met een nieuwe eigenaar en verkooporganisatie, zal de afzet er dit seizoen anders uitzien. Maar het assortiment en de teeltaanpak bleven gelijk.
Arus Biersteker: “De eerste twee zetsels zitten er nu aan te komen, het gewas begint al goed kleur te tonen. De teelt is wat vertraagd door het donkere weer, maar dat heeft een positief effect gehad op de planten en de wortels. Omdat ze meer tijd hebben gehad, zijn die krachtiger dan vorig jaar. We gaan nu pas beginnen met het toedienen van de biostimulant Stimucrop Siligreen.”

Lang op teren

Tot nu toe zat er nog voldoende silicium in de steenwolmat, maar de komende tijd kan het gewas wel een extra dosis gebruiken. “We druppelen het bij of voegen het toe aan de bladbemesting.”
Dat gaf vorig jaar goede resultaten, merkte de teeltmanager. “Het gaf een sterk wortelgestel en een krachtig gewas, waar we lang op konden teren. Sommige paprikatelers vinden het onzin, maar ik zie het als een waardevolle, blijvende maatregel om de puzzel richting biologisch in te vullen. We houden meeldauw er lang mee weg, omdat de ortho-silicium meeldauw belemmert om te kiemen. Insecten dringen bovendien minder makkelijk door tot het gewas. De zwavelpot blijft nu uit tot mei of juni. Dat is een groot gewin, want voorheen was dat de enige methode om meeldauw te bestrijden.”

Luis biologisch onder controle

Door minder te zwavelen, hebben natuurlijke vijanden nu vrij baan om het gewas vrij te houden van luis. Tegen luis zet Biersteker hoofdzakelijk de roofmijt cucumeris in. “Een aantal jaren geleden gingen paprikatelers massaal over op montdorensis. Zelf ben ik daar van teruggekomen. Montdorensis is een veelvraat die ook een groot deel van de eitjes van natuurlijke vijanden opeet. Het is dan ook niet raar dat die roofmijt in biologische teelten niet meer voorkomt. Wij proberen er ook zo veel mogelijk van weg te blijven.”

Secuur watergeven

Het bedrijf gebruikt de biostimulant niet om de productie te verhogen. Niet vanwege de wortelproblemen die de afgelopen jaren voor veel uitval zorgden in de paprikateelt. “Gelukkig hebben wij die problemen nooit gehad. Ik denk dat dat komt omdat wij heel alert zijn op ‘zieke’ steenwolmatten en heel secuur zijn met watergeven. We zijn allemaal wat minder energie gaan stoppen in de teelt de afgelopen jaren. Zelf hebben wij het energiegebruik met 30 procent teruggebracht. Dat is niet zonder gevaren. Vooral als je de watergift niet aanpast.”
“Met minder gas en weinig water kun je je steenwolmatten ‘vergiftigen’. Sommige telers hebben dat willen oplossen door over te stappen op organische matten. Met gemiddeld goede resultaten. Zelf blijf ik bij steenwol. Dat vind ik een beter medium om te sturen op wortelkwaliteit. Door de mat regelmatig te verversen zorg ik ervoor dat er nooit te veel afvalstoffen in achterblijven.”

Sensoren en gezond verstand

Ook is Biersteker beter gaan kijken naar de waterbehoefte van het gewas. Met matsensoren en gezond verstand kwam hij erachter wanneer hij het beste water kon geven. “Tussen 11.00 en 14.00 uur kun je onbeperkt gieten, maar daarvoor en daarna is het oppassen geblazen. Dan moet je afgaan op de aanwijzingen vanuit de sensoren. En een beetje op je boerenverstand. Zo heb ik natuurlijk geen sensor nodig om te weten dat de mat verzadigd moet zijn als je de 600 watt straling hebt bereikt.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis