Veel groener kan het niet. De ruim 21.000 vierkante meter kassen van Kwekerij Figaro uit Naaldwijk staan vol met decoratiegroen in vijf soorten. Vrijwel dagelijks worden de donkerste bladeren en stelen weggesneden om met name trouw- en grafboeketten bijzonder te maken of een speels volume te geven.

Inmiddels zijn tegenslagen als trendbreuk en economische crisis achter de rug en draait het bedrijf van Marcel van Santen op volle toeren. Via de bloemenveilingen vinden wekelijks zo’n 40.000 groene stelen de weg naar de Nederlandse en buitenlandse bloemist, waarbij het wollige takje de Asparagus Umbellatus Myriocladis met 20.000 stuks de helft voor zijn rekening neemt. Van deze soort is Figaro de grootste leverancier in ons land.

Het siergroen wordt jaarrond geleverd, waarbij de periode rond de feestdagen het meest hectisch is. “Snoeien is groeien, oftewel, de planten groeien vanzelf weer aan.” Alle gewassen staan meerdere jaren in de kas. En dat past ook bij het karakter van de Naaldwijkse teler. “Ik hoef niet steeds nieuwe en perfecte soorten te kiezen. Dat laatste lukt een teler nooit, dus je blijft altijd ongelukkig. Dit geeft rust.”

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto