In de nieuwe kas op het terrein van WUR Glastuinbouw in Bleiswijk is één afdeling ingericht voor de teelt van aardbeien. Deze afdeling heeft naast 100% LED-belichting en actieve ontvochtiging ook een hijssysteem gekregen voor een betere ruimtebenutting.

De onderzoekers van Wageningen University & Research kozen voor een hijssysteem voor de teeltgoten in deze afdeling. Met dit teeltsysteem passen er tien goten in een kap van acht meter breed. De padbreedte is nu 80 cm, vergeleken met meestal 110 cm in een standaard kas.
In het onderzoek is gekozen voor de doordrager Favori. Doordragers zijn wat compacter dan junidragers. De bloemstelen blijven hierdoor niet in elkaar haken als de goten op en neer bewegen. De goten hangen op gelijke hoogte. Alleen bij gewashandelingen, zoals oogsten, beweegt het systeem. Het accent ligt in dit onderzoek op het energieverbruik.

Hijsen of swingen

“Hijssystemen bestaan al een kleine tien jaar”, vertelt Erik van Nieuwenhuizen van Meteor Systems die het systeem bij WUR heeft aangelegd. Aardbeienteler Joosten in Someren was de eerste die het toepaste. Daarna zijn er meer vergelijkbare projecten aangelegd. “Het is zeker geen standaard in de aardbeienteelt. Wie kiest voor een hoge ruimtebenutting kan het overwegen.”
Het bedrijf ziet dat telers vaker kiezen voor het swingsysteem, waarbij de goten horizontaal bewegen. Op die manier is het mogelijk om acht goten per kap te plaatsen. Dus tijdens de gewashandelingen wordt het pad breder gemaakt, om daarna weer te sluiten. De planten hangen dan op gelijke afstand van elkaar.

Vierlagensysteem

Proefcentrum Hoogstraten heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar een tweelagensysteem bij aardbei. In een acht meter brede kap zijn zeven vaste goten geïnstalleerd. Daarboven hingen drie extra goten waaraan LED-modules werden bevestigd, goed voor 30 µmol/m²/s PAR licht gedurende de dag. Het tweelagensysteem gaf dezelfde productie per plant als een traditioneel systeem.
Dit jaar heeft het proefcentrum een vierlagensysteem geïnstalleerd, waarbij de drie bovenste goten zijn uitgerust met dimbare LED’s. Op deze wijze hangen er 24 goten per kap. Op de planning staan een najaarsteelt, gevolgd door een doorteelt.

Tekst en beeld: Pieternel van Velden