Cymbidiumplanten bloeien eenmaal per jaar en elk ras heeft zijn eigen bloeitijd. De rassen zijn ingedeeld naar bloeitijd, vroeg (aug-nov), kerst, mid (feb/maart) en laat (april-juli). Hoewel we de bloeitijd van een cultivar niet kunnen veranderen (een vroegbloeiend ras kan bijvoorbeeld niet in het voorjaar bloeien), kunnen we bij de meeste soorten de bloeitijd wel enkele maanden verschuiven. Hoe vroeger we gaan opstoken, hoe vroeger het bloeitijdstip. Vroeger opstoken betekent echter ook onherroepelijk een lagere productie: een maand eerder opstoken kan gemakkelijk ruim 25% productie kosten.

In de komende weken moeten telers weer de keuze maken wanneer ze in de vroege afdelingen beginnen met opstoken. Op dit moment worden de meeste vroege afdelingen nog koel gehouden (10-12ºC). Afhankelijk van het tijdstip van opstoken, zal de productie in de komende zomer, of het komende najaar, vroeger of later zijn. En tevens is de productie dan lager of hoger. Daarbij komt dat de temperatuur in de komende maanden bepalend is voor het bloeitijdstip. Als je later begint met opstoken is dit verderop in het seizoen niet meer in te halen!

Vast folie

Voor extreem vroege productie moet je de temperatuur al rond half januari verhogen naar etmalen van 20-21ºC. Voor bloei in september/oktober moet begin februari worden begonnen met opstoken, om uiterlijk half februari etmaaltemperaturen van 20ºC te realiseren.
Om dergelijke temperaturen te kunnen realiseren wordt meestal vast plastic folie in de vroege kassen aangebracht. Dit bespaart niet alleen veel energie, maar heeft tevens als voordeel dat, zeker bij koud weer, een veel groeizamer (vochtiger) klimaat ontstaat.

Koeler telen

Omdat er ook binnen de vroege afdeling nog aanzienlijke verschillen kunnen zijn in de bloeitijd van de diverse soorten, kunnen de vroegst bloeiende soorten, zoals onder andere Melisse bij grootbloemige cymbidium, of de diverse Summerpearls bij de kleinbloemige cymbidium, eventueel de eerste 4 tot 6 weken van het opstoken koeler worden geteeld. Dit om de bloeitijd meer gelijk te trekken met de later bloeiende soorten. Om dit te realiseren is een optie om in een deel van de vroege afdeling juist geen plastic folie aan te brengen en/of de buizen van het ondernet bij deze soorten tijdelijk dicht te zetten.

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau Van de Ende