Wil je voor Moederdag een schoon bosje bloemen kopen, check dan eerst de Bloemenkalender van Milieu Centraal. Met die boodschap informeert de voorlichtingsorganisatie de consument over de milieu-impact van bloemen. Het onderzoek richtte zich op de klimaatbelasting van 18 snijbloemen uit Nederland en uit Afrika ingevlogen rozen.

Onderzoek van Milieu Centraal laat zien hoe de klimaatimpact van bloemen wisselt van maand tot maand. Op moederdag krijgen de tulp, narcis en lelie een groene score. De roos, gerbera of chrysant kun je volgens Milieu Centraal beter niet geven.

Seizoensbloemen zijn winnaar

Volgens de organisatie zijn seizoensbloemen uit Nederland van de volle grond de winnaars voor het klimaat. Deze bloemen staan in het groen en hebben een klimaatbelasting van maximaal 1 kilo CO2 per bos. Dat is te vergelijken met de CO2-uitstoot van een portie kip, al geniet je van een bosje bloemen natuurlijk langer. “Dat de klimaatimpact van bloemen zo hoog kan oplopen, hadden we niet verwacht. Gelukkig kan je met deze kalender het hele jaar door een klimaatvriendelijke keuze maken”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Invloed verwarming en verlichting

De voorlichtingsorganisatie betoogt dat de klimaatbelasting van bloemen omhoog schiet door verwarming en belichting in de kas. Andere oorzaken zijn het gebruik van veen of turf in de teelt of het invliegen van bloemen. Al deze aspecten zijn meegenomen in de berekeningen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is ook een belangrijk milieuaspect, maar weegt nog niet mee in de kalender. Hier zijn nog niet voldoende data over beschikbaar. “We hopen de kalender in de toekomst aan te vullen met deze informatie”, zegt Palland, “Wil je dit milieuaspect nu al meenemen bij het kopen van een bosje bloemen, kies dan voor bloemen met een keurmerk, zoals biologisch of On the way to PlanetProof”.

Nederlandse versus Afrikaanse roos

Voor de consument is het lastig omdat zij niet kunnen zien waar bloemen vandaan komen. Veel bloemen worden echter ingevlogen. Toch zegt Milieu Centraal dat, hoewel het invliegen van bloemen klimaatbelastend is, dit niet opweegt tegen het energiegebruik in de kas in Nederland. Een bosje van 11 Afrikaanse roosjes is qua klimaatbelasting vergelijkbaar met 1 Nederlandse roos, aldus de organisatie.

Kies voor orchidee in pot of potchrysant

Een potplant gaat veel langer mee dan een bosje bloemen. Toch vindt Milieu Centraal een potplant een lastig alternatief voor Moederdag, als het om klimaatimpact gaat. Zij wijst erop dat in potgrond meestal veengrond zit, dat bij de winning ervan, maar óók thuis in de pot, CO2 uitstoot. De voorlichtingsorganisatie zegt daarom: “In het voorjaar zijn hyacinten en tulpen in een mandje een verantwoorde keuze. Het hele jaar door kun je kiezen voor de orchidee in een pot of kleine potchrysant.”

In een factsheet legt Milieu Centraal uit hoe het onderzoek naar de klimaatbelasting van bloemen is opgezet en uitgevoerd.

De Bloemenkalender van Milieu Centraal laat zien welke bloemen in welke periode het minst of meest belastend zijn.

Gerelateerd

Gerelateerd