In Engeland kunnen consumenten al een paar jaar perkplanten in een duurzame gemaksverpakking kopen bij bouwmarktgigant B&Q. De planten van dit easyGrow concept groeien in een duurzaam substraat dat is gemaakt van de resten van de kokosnoot in plaats van veen. Het wortelkluitje is omhuld door een milieuvriendelijk, afbreekbaar jasje van ’theezakjesstof’. Mensen kunnen de planten zonder vieze vingers te krijgen in de grond zetten, waar het vervolgens optimaal weg groeit. In Nederland hebben de Perkgoed Partners een vergelijkbaar ecologisch plantenconcept opgepakt en leveren dit onder de naam Pak&Plant exclusief aan Intratuin.
John Ammerlaan van plantenkwekerij Leo Ammerlaan laat trots de website zien die bij het Nederlandse concept hoort. In weinig woorden en veel beeld is te zien dat het gaat om een duurzaam product, dat snel en gemakkelijk in de grond staat, of het nu gaat om perkgoed of kleine groenteplantjes zoals sla. De kleine trays zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Bovendien groeien de plantjes niet in turf, maar in milieuvriendelijk kokoscompost dat het water beter vasthoudt. Deze compost komt uit Sri Lanka, waar het ook nog eens 700 extra banen oplevert. Eenmaal in de grond wordt het substraat gewoon opgenomen in de natuur.
Engelse markt
Verpakkingsbedrijf Modiform en potgrondfabriek Jiffy begonnen met de Engelse markt. Ze lieten marketingbureau Concept Factory uit Den Bosch drie jaar geleden onderzoek doen naar de wensen van de Engelse klant. “Daaruit bleek dat mensen een hekel hebben aan verpotten. Bovendien zijn ze bang dat ze met het poten de plant beschadigen”, vertelt Ammerlaan over de start van de conceptontwikkeling. De twee initiatiefnemers zochten er vervolgens twee Engelse telers en een afzetpartner bij. De gekozen afzetpartner B&Q heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In het vervolgens ontwikkelde easyGrow concept komen gemak en duurzaamheid bij elkaar.
De twee initiatiefnemers hebben een driejarig contract gesloten met de betrokken partijen in Groot-Brittannië. Inmiddels loopt het concept daar met succes. “Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid uitval in het winkelschap is geminimaliseerd door de goede substraateigenschappen. De planten in de schappen hebben nog maar één in plaats van drie keer per week water nodig. Bovendien zijn de consumenten heel tevreden over de goede prestatie van de planten in hun tuin of plantenbak.”
Vertaalslag
Modiform en Jiffy keken vervolgens naar de mogelijkheden van een vergelijkbaar concept voor de Nederlandse markt en kwamen voor de producten terecht bij de Perkgoed Partners, bestaand uit Plantenkwekerij Leo Ammerlaan in Bleiswijk en Kwekerij Wouters in Ens. Samen met hetzelfde marketingbureau onderzochten ze de mogelijkheden in ons land.
“In Nederland zijn het aanbod en de variatie van planten groter. De vraag is ook welke kanalen je moet benaderen. We hebben gekozen voor Intratuin. In het voorseizoen van 2015 hebben we een proef gedaan en alle vestigingen beleverd met zeven verschillende soorten zaaiperkgoed in de conceptverpakking. De vraag was: hoe slaat het aan en wat kunnen we ermee?”
Uit de proef en een consumentenonderzoek bleek dat de verkoopcijfers in eerste instantie tegen vielen. Wel was er na drie à vier weken nog steeds verkoop, omdat de planten in het kokossubstraat het goed bleven doen in het schap. Tegelijkertijd bleek het lastig te zijn om de boodschap goed over te brengen. “De keuze in Nederlandse tuincentra is enorm groot. Mensen beslissen snel en nemen weinig tijd voor extra informatie over bijvoorbeeld duurzaamheid. In een oogopslag moet de meerwaarde van het concept te zien zijn.”
Afgeslankt vervolg
Na de voorjaarspilot bleek de animo om verder te gaan laag. Bij het Engelse B&Q wordt de inkoop centraal gestuurd voor 800 winkels. Als er een keuze wordt gemaakt op het hoofdkantoor doet elke winkel mee. Ze verkopen met elkaar jaarlijks 120 miljoen perkplanten.
Intratuin is een Nederlandse franchiseorganisatie bestaande uit ongeveer zestig zelfstandige vestigingen die zelf mogen beslissen of ze meedoen of niet. Ammerlaan: “Wij wilden in ieder geval niet negeren dat de consument het product wél koopt en zijn daarom in kleiner verband toch verder gegaan. In het najaar hebben we een proef met najaarsviolen gedaan bij vijf vestigingen van het tuincentrum. We hebben geprobeerd de fouten van de pilot te vermijden. De najaarsviolen in conceptverpakking hebben we apart neergezet en benoemd, zonder dezelfde planten ernaast in vergelijkbare potmaten. De verkoopcijfers bleken gelijkwaardig in vergelijking tot referentiewinkels. Daarnaast was de ‘performance’, de houdbaarheid op het schap, veel beter.”
Vervolgens hebben de initiatiefnemers een bijeenkomst georganiseerd voor alle geïnteresseerde vestigingen van Intratuin. Iemand van B&Q hield er een presentatie over de aanpak en positieve resultaten in Engeland. “Ze waren tevreden over de verkoopresultaten. Er was een grote afname van de uitval in de winkels. Dit bespaart veel tijd voor schapverzorging in de winkel en het schap blijft stralen. Ook hier stonden geen gelijke planten in vergelijkbare potmaten.”
Nieuwe start
Dit voorjaar is de proef met Pak&Plant uitgebreid naar twaalf vestigingen. Daarbij ging het om violen en pilots met andere producten. Bij de locatie Zoetermeer werd een YouTube-filmpje getoond waarop te zien is hoe je het concept moet gebruiken.
“De violen zijn in alle winkels goed weg gegaan”, constateert de plantenkweker tevreden. “De winkels die ze verkopen zijn er enthousiast over. We moeten wel letten op de hoeveelheid die we leveren. Bovendien moeten we rekening houden met concurrerende producten op het schap en ervoor zorgen dat er geen afleidende producten omheen staan.”
De betreffende partners denken na over nieuwe mogelijkheden voor seizoen 2017: tomaatjes, aardbeien, sla en pizza- en theekruiden. Dit najaar gaan Ammerlaan en Wouters weer violen in dit concept leveren aan 18 vestigingen.
Doorpakken
Volgend jaar wordt het jaar van de waarheid. “We zien het als een product met potentie. Geen actieproduct, maar een prachtig innovatief product, dat ons dichter bij het verduurzamen van perkgoed brengt. Door heel specifiek met ketenpartners samen te werken en het product te introduceren, veroveren we stap voor stap een plaats op het schap en bedienen we de consument die duurzaam en gemak wil. In de pilotfase hebben we een half miljoen planten geleverd. We streven naar een miljoen in 2017.”
Ammerlaan ziet het concept als een andere afzetmogelijkheid voor zijn producten. “We zoeken naar een niet uitwisselbare positie bij de klant. Nu doen we binnen ons bedrijf nog veel handelingen met de hand. Wanneer de vraag doorzet, willen we investeren in plantlijnen om de geleverde dozen met kokossubstraatzakjes uit te pakken, de plantjes te poten en de gepote plantjes in bakjes te zetten. Daarbij denken we dan aan sierplanten, groenteplanten en kruiden.”
Samenvatting
Een verpakkingsproducent en potgrondfabrikant hebben met twee telers samen het concept Pak&Plant bij een Nederlands tuincentrum geïntroduceerd. Dit naar het eerdere Engelse voorbeeld easyGrow dat beide fabrikanten met een marketingbureau hebben ontwikkeld. De partners startten in 2015 voorzichtig op de Nederlandse markt, met een vervolg van de pilot in 2016 bij een beperkt aantal vestigingen van het tuincentrum. Doelstelling is om het komende jaar verder door te pakken.
Tekst en foto’s: Marleen Arkesteijn.