In de donkere decembermaand kleuren de kassen van Prominent-telers Vincent en Wilfred van Winden in Zevenhuizen nog niet roze, maar vertrouwd SON-T-oranje. De broers, die op 11,4 ha grove trostomaten telen, hebben dit najaar geïnvesteerd in een belichtingsinstallatie. Tegelijkertijd houden de tomatentelers de ontwikkelingen met LED-verlichting nauwlettend in de gaten, maar ze kozen uiteindelijk bewust voor 180 µmol/m².s SON-T.

“Belichten met LED’s vind ik absoluut dé belichtingstechniek voor de toekomt, maar nog erg vroeg om op praktijkschaal toe te passen”, legt Wilfred van Winden uit. “Natuurlijk wordt er volop geëxperimenteerd, maar er is nog te weinig ervaring.” Wel vindt hij het belangrijk dat er al telers zijn die deze techniek omarmen, zoals Andy de Jong en Wim Peters, die SON-T combineren met LED tussenlicht (Onder Glas augustus 2014, pagina 7).  “Dankzij deze pioniers gaat de ontwikkeling veel sneller, maar ik vind het lastig dat telers daarbij zoveel risico moeten nemen.”
“LED’s zijn ook nog te duur”, vindt Vincent. “Ook dat kan in een paar jaar tijd veranderen.” De broers vragen zich af hoe uiteindelijk het energieverbruik zal zijn. Is het werkelijk een energiezuinige techniek, of blijkt het alsnog nodig om extra te verwarmen? En hoe valt de energierekening dan uit ten opzichte van conventionele belichting?
Vincent en Wilfred hebben in totaal op 6,2 ha lampen gehangen, dus in totaal 55% van hun bedrijf. Zij hebben daarna op 4 november het ras Merlice geplant. Dat is vrij laat voor een belichte teelt.

Pieternel van Velden