De kasteelt van asperges zit de laatste jaren in de lift, maar het kasaspergeseizoen is dit jaar wat tegengevallen. Door het extreem warme voorjaar zijn de verwarmde buitenteelt en de blaastunnels erg vroeg in productie gekomen. “We moesten toen keuzes maken: het personeel inzetten in de kas of in de buitenteelt. Dat ging ten koste van de kasproductie”, vertelt Frans Beumers van Hefra Asperge in het Limburgse Panningen. >Lees verder

Ook al wordt het aspergeseizoen nog steeds officieel ergens in april geopend, tegenwoordig nemen de supermarkten het product vaak al in week 12 in het assortiment op. En de horeca heeft al veel eerder belangstelling. “Prijstechnisch verliep dit seizoen goed. Het heeft jaren geduurd voordat de mensen zo vroeg asperges wilden eten, maar de laatste jaren zijn de prijzen altijd wel goed. Alleen: we hebben de kilo’s niet gehaald”, vertelt Beumers. Die situatie geldt voor veel collega’s die kasteelt combineren met vroege buitenteelt, dat wil zeggen de grotere gespecialiseerde bedrijven.
“Je kunt het klimaat in de kas niet zo goed sturen. Eigenlijk moet je zelf de temperatuur kunnen maken met de ketel. Maar dit jaar werd het veel te warm. Je komt dan in de knoop met de verhouding tussen boven- en ondertemperatuur en bent verplicht elke dag te steken terwijl tegelijkertijd de buitenteelt al op gang komt. Die hebben we daarom voor laten gaan.”

Tijs Kierkels