Nee, een voorspellende gave heb ik niet, was het maar waar. Maar aan de andere kant, alle deskundigen op verjaardagen of BBQ’s gelukkig ook niet. Dus is er niets te vrezen van concurrentie, hooguit een vrolijke discussie over wie zijn argumenten het meest kracht bij weet te zetten. Of het hardst met zijn vuist op tafel slaan natuurlijk. Iedere dag opnieuw verzamel ik vanuit diverse financiële markten harde cijfers. In totaal verwerk ik de gegevens van 83 parameters.

Die waarden zet ik in een Excelsheet en dan ga ik samengestelde grafieken analyseren. Uiteindelijk kun je aardige verbanden leggen. Waarom is de daggasprijs veel harder gedaald dan de baseload? Wat is de verwachting? De gasvoorraden die op de voormalige Zeebruggehub de toon zetten, zitten momenteel voor ruim 75% vol. Dat is veel voor de tijd van het jaar en ze zijn nauwelijks onder de 65% geweest.
Dat betekent ook dat die voorraden al een jaar rentedragend moeten worden voorgefinancierd. En dus zullen deze handelaren er alles aan doen om de gasprijs voor volgend jaar zo hoog mogelijk te houden. Ieder gerucht legt gewicht in de schaal om maar vooral niet te verlagen. Dus mijn verwachting is dat we weer onderweg zijn naar 26 cent/m3, maar nu nog even niet.

Rop Petit
Hortisupport