Het Onder Glas themanummer Logistiek stond in april niet alleen in het teken van mechanisatie en intern transport, maar besteedde ook aandacht aan menselijke arbeid en vooral de registratie van werkzaamheden. Paprikateler Wilbert van den Bosch van Peppers Unlimited uit IJsselmuiden maakt sinds vorig jaar ook gebruik van een geavanceerd systeem. “Wij hebben vier kassen en daar draaiden in het verleden twee aparte systemen. Nu hebben we alle informatie in één overzicht.” >Lees verder

Hoewel Van den Bosch nog wel wat wensen heeft wat betreft de lay-out en de samenvoeging van bepaalde gegevens, ziet hij het systeem als een belangrijke vorm van bedrijfsmonitoring. “Het zijn de bedrijfsleider en de oogstchefs die dagelijks gebruikmaken van het registratiesysteem, maar de beschikbare informatie herleiden wij zelf ook tot een betrouwbare productie per vierkante meter.”
Belangrijkste punt van aandacht vindt Van den Bosch de zorgvuldige input van gegevens. “De automatische correctie door het systeem is dan ook een goede uitbreiding. Wij hebben regelmatig nieuwe rassen staan. Die proeven laten we oogsten door de meest ervaren medewerkers, want we moeten volledig kunnen vertrouwen op de gegevens uit het registratiesysteem.”

Arbeidsprestaties, oogststromen, productiecijfers en biologie worden door Peppers Unlimited gecombineerd tot een heldere bedrijfsanalyse. “Essentiële, up-to-date informatie vertalen we naar een goed beeld van het bedrijf. Het geeft vaak stof tot nadenken en tot snel handelen, bijvoorbeeld het aanpassen van het klimaat in een van de kassen.”

Roger Abbenhuijs