Kalanchoë-producent Vilosa presenteerde onlangs de nieuwe inpakrobot voor kleine orders die het bedrijf nu bijna een jaar in gebruik heeft. Er was veel interesse voor de innovatie. De robot biedt een alternatief voor het handmatig inhoezen van kleine batches, van een tray tot een kar. “Het uiteindelijke doel is het halveren van de arbeidskosten,” zegt directeur René van Dop van Vilosa. Maar zover is het nog niet.
Terwijl de totale volumes in de potplantenmarkt stijgen, worden orders steeds kleiner. En elke klant stelt eigen eisen aan hoezen, trays en labels. Voor veel onderdelen van de kleine orderverwerking zijn inmiddels geautomatiseerde oplossingen beschikbaar. Zoals het oppakken en plaatsen in trays of het labelen. Maar voor het inhoezen waren er alleen nog machines beschikbaar voor massawerk.
Arbeidskosten lopen op
René van Dop en collega-telers brachten het balletje zelf aan het rollen. “Drie jaar geleden raakten we met SV.CO en KP Holland in gesprek over verdere automatisering van onze processen. We konden al wel automatisch inpakken voor grote bestellingen, maar we zagen juist de ‘traytjes-orders’ toenemen en daar was nog geen oplossing voor. De arbeidskosten − ook van het handmatig inhoezen − lopen op en die kunnen we op een gegeven moment niet meer doorrekenen in de verkoopprijs. Als gezamenlijke telers hebben we mee-geïnvesteerd in de ontwikkeling van een inpakrobot voor kleine orders. Die is geschikt voor vrijwel alle potplanten, tot 50 cm hoog.”
Veel belangstelling
De Smart Sleever is ontwikkeld door Bosman Van Zaal, samen met de telers. Vilosa testte eerst het prototype uit en heeft sinds september vorig de eerste volwaardige robot in gebruik op de hoofdlocatie in ’s-Gravenzande. In juni presenteerden de twee bedrijven de technologie aan zo’n 50 potplantentelers uit binnen- en buitenland. Met de gedeelde problematiek van versnipperde handelsstromen, hadden velen van hen wel oren naar de techniek.
Basissysteem met maatwerk
Peter Koot van Bosman Van Zaal legt uit hoe het werkt. “Het is een compacte machine die als aanvullende bouwsteen makkelijk is te integreren in het bestaande automatiseringstreintje. Je kunt er papieren hoezen en plastic hoezen voor gebruiken, in alle kwaliteiten, en hij is geschikt voor potten van 7 tot 23 cm”
In totaal kan de robot maximaal 700 planten per uur inhoezen. De robot pakt de pot van de band of uit de cup en brengt die naar de machine waar een trechter om de plant heen beweegt. De plant met trechter schuift vervolgens in de hoes die daaronder aan vier kanten wordt vastgehouden. “Afhankelijk van het verwerkingssysteem, gaat de plant dan terug in de cup of op de band en eventueel naar de trayvuller. Het basissysteem is flexibel aan te passen naar maatwerk voor de individuele wensen en behoeften.”
Missing link
“Uiteindelijk moet deze aanvulling van de automatiseringslijn leiden tot een halvering van de arbeidskosten,” geeft Van Dop aan. Maar om dat te bereiken, moeten er nog twee dingen gebeuren, zegt hij. “Ten eerste is dat uitbreiding met nog 1 of 2 robots, zodat we soepel en snel kunnen schakelen tussen verschillende hoezen en inpakeisen en makkelijker kunnen op- en afschalen in volume. Ten tweede is dat de standaardisering van de informatiestroom voor stickers. Die informatie komt nu nog heel versnipperd binnen van onze klanten. Dat maakt dat we stickers niet 1-op-1 kunnen koppelen aan de orders. Dat is nog altijd de missing link in de automatisering van kleine orders, want dat gaat nu doorgaans handmatig. We zijn in gesprek met telers en handelaren binnen het platform Plantform om met standaardisering stappen te kunnen zetten.” Als ze ook dat tackelen, zal het bedrijf de kleine orders nog efficiënter kunnen verwerken, ‘zonder handjes’ en met minder fouten.
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke