De afgelopen winter is veel geleerd over telen onder full LED. Actiever telen met minder water is kort samengevat de boodschap. Daar hoort ook voldoende verdamping bij. Maar de onrust is nu groot onder telers, want de aangekondigde afschaffing van de verlaagde energiebelasting zet de verdere energietransitie op een laag pitje.

Momenteel is het belichtingsseizoen weer begonnen. De energiekosten zijn een stuk vriendelijker dan vorig jaar en veel bedrijven hebben de mogelijkheid om zowel met LED als eventueel nog met SON-T te belichten. Ook is geïnvesteerd in extra energiedoeken en ontvochtiging.

Verlaagde energiebelasting versneld afgebouwd

Eigenlijk staan de telers helemaal gesteld voor de komende jaren. Totdat tijdens Prinsjesdag bekend werd dat de verlaagde energiebelasting, gefaseerd maar wel versneld wordt afgebouwd. Dit leidt tot veel onrust onder de telers. En begrijpelijk want 12 tot 16 euro per m² extra energiekosten in 2030 is voor veel bedrijven niet meer te dragen. En het zet de verdere energietransitie op een laag pitje, omdat telers niet goed weten waar ze aan toen zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn maar het gebeurt wel.
Er valt niet veel energie meer te besparen of het zou die laatste SON-T-lamp moeten zijn om die nog te vervangen. Maar gezien de ervaringen van afgelopen winter in gerbera zijn telers nog beducht om volledig full LED te gaan. Eerst maar eens een winter telen met de vertrouwde kwaliteit van de laatste jaren.

Actiever telen met minder water

We hebben van winter 2022/23 veel geleerd. Deze leerpunten zijn door ons geanalyseerd en de laatste weken met telers gecommuniceerd. Actiever telen met minder water is kort samengevat de boodschap. En dat betekent vooral meer luchten maar ook meer gebruik van de traditionele buis(rail) met fossiele energie. Een plant moet voldoende kunnen verdampen om elementen als calcium op te kunnen nemen.
Aan voldoende verdamping heeft het afgelopen winter vaak ontbroken. Ook iets meer kieren met ramen en doeken hoort daarbij. Dus iets meer traditioneel klimaat regelen met gebruik van LED en SON-T.
Het regelen van het klimaat lijkt weer iets terug bij af. Maar het is twee stappen vooruit en één achteruit. Uiteindelijk maken we voortgang in minder energie per m² en per steel. Als de overheid een stabiel beleid voert, kunnen we stappen blijven maken met hopelijk behoud of zelfs verbetering van rendement. Anders niet.

Tekst: Marco de Groot, FloriConsultGroup, beeld: Michel Heerkens