Ook tomatentelers durven het weer aan om bezoekers te verwelkomen tijdens Kom in de Kas. Wel met de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo komen bezoekers bij tomatenkwekerij Lijntje in Moerkapelle niet verder dan de schuur. “Ze kunnen door een glazen wand de kas inkijken. Het is te riskant om mensen echt binnen te laten,” zegt Susan Reijneveld-Oosterom, dochter van de eigenaar.

Met name het ToBRFV-virus maakte dat tomatentelers de afgelopen jaren bedankten voor deelname aan Kom in de Kas. Dit jaar staan er toch weer enkele op de deelnemerslijst. Zoals kwekerij Lijntje, van de familie Oosterom. Op 2,5 ha telen ze met name grove Xandor-tomaten. Via telersvereniging Oxin-growers worden deze geleverd aan Staay Food Group, voor de export en aan horeca groothandels. Susan Reijneveld-Oosterom “We hebben zelf gelukkig geen last gehad van het ToBRFV-virus en dat willen we ook zo houden. We telen nu vooral rassen die resistent zijn voor het virus, maar de angst zit er nog steeds goed in.”

Het echte verhaal

Toch wilden ze de kans om aan het publieksevenement mee te doen niet aan zich voorbij laten gaan. “Nu het weer eens bij ons in de buurt is, willen we natuurlijk ook actief deelnemen. Kom in de Kas is dé kans om mensen te laten zien hoe ons product gemaakt wordt, van het zaadje tot de sorteerband en de verzendlogistiek. Dat is belangrijk omdat veel kinderen bijvoorbeeld geen idee hebben waar ketchup of soep van gemaakt wordt. Maar ook omdat de sector de laatste tijd weer in een kwaad daglicht staat. Hier horen ze het echte verhaal. Hier kunnen we uitleggen hoe goed en duurzaam we bezig zijn. Vanwege de strenge eisen aan hygiëne voor het Planet Proof keurmerk, kunnen we helaas geen mensen binnen laten. Dan maar vanachter een glazen wand.”

Veilige afstand

Met veilige afstand durft de familie Oosterom het toch weer aan. “Bezoekers moeten bij binnenkomst hun schoenen ontsmetten. Vanuit de schuur kunnen ze ver de kas in kijken en de teelt zien. Daarnaast laten we ze ook filmpjes zien waarin we het hele proces uitleggen. Van het gewas en de technieken die we inzetten tot de afzet van onze tomaten. We zorgen voor lekkernijen, gemaakt van onze eigen tomaten, geven toeleveranciers ruimte om zich te presenteren en voor de kinderen is er een groot springkussen. Het wordt echt leuk!”

Planet Proof

Het bedrijf grijpt de kans ook om mensen uit te leggen hoe duurzaam ze bezig zijn. “We zijn niet voor niets Planet Proof gecertificeerd. Mensen hebben geen idee wat dat inhoudt. Ook gaan we vertellen over de plannen voor een duurzaam warmtenet in de buurt, waar we in de toekomst zeker op gaan aansluiten. Nu maken we nog gebruik van de WKK, we gaan natuurlijk ook uitleggen wat dat precies inhoudt. Ik denk dat er veel onwetendheid is over wat we allemaal doen om zo energie-efficiënt mogelijk te telen en een veilig en gezond product te maken. Ik hoop op mooi weer tijdens het Kom in de Kas weekend, zodat we zo veel mogelijk mensen kunnen ontvangen en ons verhaal kunnen doen.”
Kom in de Kas is dit jaar in het weekend van 6 en 7 april. De regio Zuidplaspolder doet mee op zaterdag 6 april. Het overzicht van alle locaties die dit jaar meedoen is hier te vinden.

Tekst: Astrid Zoumpoulis